« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina
EHH ...

Danas je Dan protiv debljine, pazite što jedete!

Oko 65% stanovnika Hrvatske je pretilo ili ima preveliku tjelesnu masu, s brojnim zdravstvenim posljedicama, od kroničnih bolesti do socijalne izolacije

Vrijeme je da počnete paziti što jedete
Vrijeme je da počnete paziti što jedete (Shutterstock)
Više o

pretilost

,

debljina

,

Dan protiv debljine

U 2015. godini 1,2 milijuna muškaraca i 900000 žena u Hrvatskoj imalo je problema s prekomjernom tjelesnom masom. Taj problem javlja se vrlo rano, pa je tako 13,6% dječaka i 10,4% djevojčica u petom razredu osnovne škole prekomjerno teško, u srednjoj školi 11,9% dječaka i 14,2% djevojčica, a na prvoj godini studija 22,9% mladića i 10,3% djevojaka ima problema s pretilošću, istaknuto je na konferenciji za novinare u "Štamparu".

Istraživanja pokazuju daljnji trend porasta debljine u Hrvatskoj i svijetu, te s njom povezanih bolesti - srčano-žilnih bolesti, dijabetesa, bolesti mišićno-koštanog sustava do sklonosti depresiji i socijalnih problema, poput socijalne izolacije i izloženosti diskriminaciji zbog pretilosti.

Pretilost povezana s dijabetesom tipa 2, povišenim krvnim tlakom i masnoćama u krvi životno je opasan problem za pojedinca, ali i veliko opterećenje za zajednicu i državu. Samo povišeni krvni tlak i masnoće godišnje u Hrvatskoj odnose 26000 života, a liječenje prekomjerne tjelesne mase značajno opterećuje proračun. Preventivnim djelovanjem i kvalitetnom edukacijom o problemu prekomjerne tjelesne mase može se stati na kraj tim poražavajućim statistikama, istaknuto je na konferenciji za novinare.

Dijabetolog Željko Metelko upozorio je kako je debljina poremećaj ravnoteže organizma koji pokreće cijelu lavinu posljedica, a prijeti skraćenjem života populacije i bankrotom zdravstvenog proračuna.

"Debljina je bolest kakvu čovječanstvo dosad ne pamti. Neprestano primjećujemo svjetski porast koji se sada već mjeri milijardama oboljelih od debljine, što je osnova nizu komplikacija koje mogu ugroziti kvalitetu i trajanje života. Problem je što je hrana, najslađa i svima dostupna, često povezana s depresijom, koja bi u bliskoj budućnosti mogla postati svjetska bolest broj jedan po procjenama Svjetske zdravstvene organizacije. To nije samo zdravstveni, već i nacionalni problem s obzirom na broj ljudi koji su pretili, a ne prepoznaju to kao bolest", upozorio je Metelko.

Na važnost prevencije u sprječavanju debljine upozorila je Ana Puljak iz "Štampara" istaknuvši kako je važno promijeniti svijest i način razmišljanja. "U našem društvu od hrane je stvoren kult, uz koji se sve obilježava, iskazuje moć i liječi tuga", ustvrdila je Puljak.

Kao poseban problem izdvojila je pretilost u dječjoj dobi. "Tjelesna aktivnost djece smanjuje se za 70% kada sjednu u školske klupe. Zato treba povećati broj sati tjelesnog odgoja, otvoriti više dvorana i igrališta", istaknula je Puljak.

Podaci Eurobarometra za 2014. pokazuju da je 65% stanovnika Hrvatske tjelesno neaktivno. Nezdravi sjedilački način života možemo promijeniti promicanjem važnosti aktivnosti i približavanjem stanovništvu tjelesne aktivnosti, koju bi trebalo prakticirati 60-ak minuta dnevno, rekao je Hrvoje Radošević iz "Štampara".

Na Trgu Francuske Republike u subotu, 21. svibnja, bit će organizirana javnozdravstvena akcija "Hoću-mogu-znam-smijem - kako steći i očuvati zdravlje" sa ciljem skretanja pozornosti javnosti na problem pretilnosti te educiranja o prevenciji i borbi protiv prekomjerne tjelesne mase.

U sklopu akcije, od 10 do 14 sati građani će moći izmjeriti koncentraciju šećera i kolesterola u krvi, puls prije i nakon aktivnosti, tlak, razinu kisika u krvi, obaviti spirometriju te doznati kakav je njihov pokazatelj uhranjenosti. Također, na raspolaganju će im biti liječnici, psiholozi i nutricionisti od kojih će moći dobiti savjete od zdravom načinu života i mršavljenju.

21.05.2016. 11:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh