« Život
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
DW

Cybermobing - svatko svakoga može staviti na digitalni stup srama

Žrtve cybermobinga ne znaju tko ih je napao, važno je djecu naučiti kako se nositi s napadima na internetu

Laptop
Laptop (Shutterstock)
Više o

mobing

,

škole

,

cybermobing

Internetski svijet truje onaj stvarni. Na internetskoj stranici Isharegossip svatko svakoga može uvrijediti ili tračati kako mu je volja - potpuno anonimno. Žrtve ne znaju tko ih je napao, to bi mogao biti bilo tko. Žrtve su učenici koje su njihovi školski kolege stavili na digitalni stup srama - uz pomoć interneta. Ali nisu sasvim nemoćne - to pokazuje primjer berlinske škole Carl-von-Ossietzky, šiše Deutsche Welle.

Direktor Bernd Schönberger objašnjava koje je promjene u odnosu na ranije donijela nova, digitalna tehnologija: "Ranije su ovakve psovke i izrazi bili pisani po zidovima u zahodu. Njih se moglo lako prebrisati. Ali sada ih je potrebno virtualno izbrisati i još nitko ne zna kako to zapravo najbolje učiniti. Sada svatko može 24 sata svakog dana čitati da ga netko mrzi."

Kako spriječiti najgore?

Prvi korak je razgovor s učenicima, objašnjavanje - prosvjećivanje. Treba učenicima objasniti da se tu ne radi o nekoj šali: uvrede i psovke su kaznena djela, naglašava policijski komesar Scherbarth. On učenicima objašnjava pravne posljedice "mobinga" (pojava pri kojoj skupina maltretira pojedinca). Istovremeno on žrtvama pokazuje kako se mogu zaštititi. Berlinska policija pokušava djelovati preventivno. Odlazi u škole, razgovara s nastavnicima i učenicima. Pokušava spriječiti eskalaciju - u prošlosti je naime već dolazilo do brutalnih tučnjava zbog mobinga putem interneta. Rezultat tog djelovanja je u posljednje vrijeme ohrabrujući: dosad je podnijeto više od 150 prijava zbog vrijeđanja. Ali postoje i gori scenariji - neke škole su već dobile prijetnje pokoljem zbog mobinga.

Berlinska gradska uprava, Senat, je u međuvremenu i na to spreman, objašnjava Beate Stoffers, zadužena za obrazovanje i znanost: "Razrađeni su planovi za slučaj opasnosti, točno se zna kako direktor škole mora postupati. Kada se radi o prijetnjama masakrom odmah se mora obavijestiti policija, koja onda procjenjuje stupanj opasnosti i da li postoji neposredna prijetnja ili ne."

Učenici si mogu međusobno pomoći

U gimnaziji Carl-von Ossietzky na sreću takvih prijetnji još nije bilo, ali i tu postoji mobing putem internetske stranice Isharegossip. Učenici su međutim organizirali neku vrstu samoobrane, objašnjava Ben: "Mi smo rekli, ok, moramo te ružne i zločeste komentare na Isharegossip nekako maknuti, i počeli smo tamo stavljati svoje informacije, recimo članke iz Wikipedije o rajčicama ili bilo što drugo. Tako smo tim tekstovima preplavili stranicu i ono što nam je smetalo smo uspjeli potisnuti."

Subverzivna ideja koja funkcionira. Na stranici tjednima nije bilo uvreda i ogovaranja jer je broj postova po školi ograničen na 50. U međuvremenu je stranica pod prismotrom policije, ali učenicima to nije bilo dosta. Oni su se odlučili krenuti ofenzivno u javnost, počeli su davati intervjue za radio ili se pojavljivati na televiziji. Jedan od njih je Tobias.

"Nema nikakvog razloga za postojanje stranice Isharegossip, ona je naprosto odvratna. Čovjek nema nikakvu kontrolu nad time što se na internetu objavljuje, gdje to završava, tko to čita. Tu se nešto mora učiniti. Ovaj bojkot je bio samo prvi korak, to je bilo ono što smo mi mogli poduzeti, ali dugoročno tu stranicu treba zabraniti", smatra ovaj gimnazijalac.

Snimke tručnjave postaju trofeji

Mobing među učenicima se međutim ne ograničava samo na riječi. Na internet se stavljaju fotografije ili video-snimke, snimljene kamerom ili mobitelom. Nekima je pravi trofej pokazati snimke najbrutalnije tučnjave na školskom dvorištu ili razgolićene slike svoje djevojke.

Tu je vrlo važno razvijati svijest o novim medijima, jer za većinu mladih oni predstavljaju realnost svakodnevice, objašnjava Jan: "Mobitele imamo uvijek, i za vrijeme nastave, surfa se po internetu, ide se na Facebook - to je mjesto na mreži gdje se svi susrećemo."

Mobing se ne može sasvim izbjeći - zato je potrebno znati kako se nositi s njim. Djecu i mlade treba učiniti jakima jer će novi napad sigurno doći.

Izvor: Deutsche Welle

Piše: Anabelle Lutz
09.04.2011. 17:35:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh