« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
NESREĆA

Crne kutije ipak nisu pronađene

Nesreća Air Franceovog aviona i dalje ostaje misterija nakon novog neuspjeha u potrazi za crnim kutijama na dnu oceana

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Air France

,

zrakoplovna nesreća

,

crna kutija

Pretraživanje područja na kojemu je francuska mornarica mislila da je locirala crne kutije iz Air Franceova zrakoplova na letu Rio-Pariz završilo se u srijedu bez uspjeha i tako umanjillo nadu koja se nedavno bila pojavila u skoro rasvjetljavanje uzroka nesreće u kojoj je u lipnju 2009. život izgubilo 228 ljudi.

Ured za istragu i analizu (BEA), zadužen za tehničku istragu, poslao je brod na područje na kojemu je francuska mornarica pretpostavljala da bi se mogle nalaziti.

No "pošto se uvjerila u optimalnu pokrivenost čitavog područja, BEA je odlučila nastaviti pretraživanje sjeverozapadno od posljednjeg poznatog položaja letjelice", ističe to tijelo.

Zbog izostanka rezultata, BEA je odlučila ponovo se usredotočiti na zonu u kojoj je prvotno provodila istragu i kamo je u noći na četvrtak trebao doploviti norveški brod Seabed Worker.

"Najava francuske mornarice pobudila je veliku nadu. Ovo je veliko razočaranje", kazao je Robert Soulas, tajnik udruge obitelji žrtava Pomoć i solidarnost AF447.

Ministarstvo obrane je u četvrtak objavilo da je uspjelo odrediti položaj crnih kutija na jednom drugom području, a ne na onom koje je BEA bila pretraživala.

Ova vijest je uništila i zadnju nadu da će se pronaći olupina Air Franceova Airbusa A330-200 i crnih kutija, koje su presudne za utvrđivanje uzroka katastrofe koja još nije rasvijetljena. BEA misli da je kvar pito-cijavi za mjerenje brzine zrakoplova, imao ulogu u nesreći, ali nije isključivi krivac za nju.

Sadašnja faza pretraživanja koje vodi BEA treba se, ako sve bude u redu, završiti 25. svibnja. (hina/metro-portal)

 

13.05.2010. 07:22:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh