Metro-portal.hr

objavljeno 13.05.2010. 07:22:43
NESREĆA

Crne kutije ipak nisu pronađene

Nesreća Air Franceovog aviona i dalje ostaje misterija nakon novog neuspjeha u potrazi za crnim kutijama na dnu oceana

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Pretraživanje područja na kojemu je francuska mornarica mislila da je locirala crne kutije iz Air Franceova zrakoplova na letu Rio-Pariz završilo se u srijedu bez uspjeha i tako umanjillo nadu koja se nedavno bila pojavila u skoro rasvjetljavanje uzroka nesreće u kojoj je u lipnju 2009. život izgubilo 228 ljudi.

Ured za istragu i analizu (BEA), zadužen za tehničku istragu, poslao je brod na područje na kojemu je francuska mornarica pretpostavljala da bi se mogle nalaziti.

No "pošto se uvjerila u optimalnu pokrivenost čitavog područja, BEA je odlučila nastaviti pretraživanje sjeverozapadno od posljednjeg poznatog položaja letjelice", ističe to tijelo.

Zbog izostanka rezultata, BEA je odlučila ponovo se usredotočiti na zonu u kojoj je prvotno provodila istragu i kamo je u noći na četvrtak trebao doploviti norveški brod Seabed Worker.

"Najava francuske mornarice pobudila je veliku nadu. Ovo je veliko razočaranje", kazao je Robert Soulas, tajnik udruge obitelji žrtava Pomoć i solidarnost AF447.

Ministarstvo obrane je u četvrtak objavilo da je uspjelo odrediti položaj crnih kutija na jednom drugom području, a ne na onom koje je BEA bila pretraživala.

Ova vijest je uništila i zadnju nadu da će se pronaći olupina Air Franceova Airbusa A330-200 i crnih kutija, koje su presudne za utvrđivanje uzroka katastrofe koja još nije rasvijetljena. BEA misli da je kvar pito-cijavi za mjerenje brzine zrakoplova, imao ulogu u nesreći, ali nije isključivi krivac za nju.

Sadašnja faza pretraživanja koje vodi BEA treba se, ako sve bude u redu, završiti 25. svibnja. (hina/metro-portal)

 

13.05.2010. 07:22:43
http://metro-portal.hr/crne-kutije-ipak-nisu-pronadjene/39901/