« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
SLOVENSKI POLITIČARI:

Arbitražni sporazum je "mačak u vreći"

Peterle, Janša i Bavčar izjasnili su se protiv kupovanja "mačka u vreći" u vidu arbitraže

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Saša Midžor Sučić/Cropix)
Više o

Janez Janša

,

Igor Bavčar

,

Alojz Peterle

,

arbitražni sporazum

,

slovenski referendum

Tri člana slovenske vlade iz 1991. godine pozvali su Slovence da na referendumu koji će se održati 6. lipnja glasuju protiv arbitražnog sporazuma s Hrvatskom, gostujući sinoć u emisiji "Vrući stolac" privatne televizijske postaje Info-TV.

Tadašnji predsjednik vlade, a sada zastupnik u Europskom parlamentu, Alojz Peterle rekao je da je u Europi sve prisutnije mišljenje kako je bolje da "padne" sporazum o arbitraži s Hrvatskom nego da na referendumu propadne pristupni ugovor Hrvatske s Europskom unijom.

Peterle je rekao kako je prihvaćanje arbitražnog sporazuma "kupovanje mačka u vreći", kada je riječ o granici s Hrvatskom, jer presuda arbitražnog vijeća neće biti poznata kad Hrvatska uđe u EU.

S njime su se složili i Igor Bavčar i Janez Janša, koji su u Peterleovoj vladi zauzimali položaje ministra unutarnjih poslova i ministra obrane, rekavši da Slovenija iz tog razdoblja Hrvatskoj ništa nije dužna nego da je "prije obrnuto" jer je Slovenija nakon što se osamostalila iz strateških razloga podržavala hrvatski otpor agresiji JNA.

Janša je kritizirao sadašnjeg premijera Boruta Pahora, rekavši da je pod pritiskom popustio Hrvatskoj nakon što se našao izoliran u Europskoj uniji i međunarodnoj zajednici zbog blokade hrvatskih pristupnih pregovora.

Janša je rekao da je Pahor "napravio glupost" kad je, nakon preuzimanja vlasti, o blokadi hrvatskih pregovora s EU-om počeo "govoriti pred kamerama" iako mu je Janša, koji je blokadu izvodio suptilnije, savjetovao da to ne čini.

Peterle, Janša i Bavčar zanijekali su tvrdnje koje sada, u kampanji za referendum, iznosi Pahorova vlada govoreći da je slovenska vlada iz vremena osamostaljenja Hrvatskoj dopuštala "jednostrane poteze" na granici kojima se mijenjalo zatečeno stanje. Peterle i njegovi bivši ministri rekli su da je tadašnja vlada na hrvatske poteze uvijek reagirala diplomatskim notama koje se mogu upotrijebiti u mogućim novim pregovorima o granici.

13.05.2010. 10:04:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh