« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
NEČUVENO

Dodikova stranka zbog četnika srušila zakon o zabrani fašizma

Zastupnici SNSD-a tražili su da se iz zakona o zabrani djelovanja fašističkih organizacija isključi četnički pokret

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević/Cropix)
Više o

Milorad Dodik

,

SNSD

,

četnici

,

parlament BiH

,

wyclef jean

,

zbirka pjesama

Prijedlog zakona o zabrani djelovanja fašističkih i neofašističkih organizacija u Bosni i Hercegovini u srijedu nije dobio potrebnu potporu u Zastupničkom domu parlamenta te države, jer su se njegovu usvajanju usprotivili zastupnici iz Republike Srpske.

Zakon kojega je predložilo Vijeće ministara BiH previđao je zabranu svakog oblika djelovanja i registriranja fašističkih i neofašističkih organizacija kao i uporabe njihovih simbola.

Cilj takvog zakona bio je spriječiti poticanje nacionalne, rasne ili vjerske mržnje i nasilja među narodima i građanima BiH.

Zastupnici iz Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kojoj je na čelu Milorad Dodik, tražili su međutim da se iz tih odredbi isključi četnička organizacija.

Obrazloženje koje su dali bilo je kako je četnički pokret bio osloboditeljski te kako je njegov vođa u Drugom svjetskom ratu Draža Mihailović zapravo bio na čelu borbe protiv fašizma.

"Ne može se četnički pokret svrstavati zajedno s ustaškim ili s Handžar divizijom", ustvrdila je zastupnica SNSD-a Vesna Šain iznoseći zašto se njena stranka protivi predloženom zakonu.

Zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) Denis Bećirović takvo je obrazloženje opisao kao apsurdno, ocijenivši ga uvredom za više od stotinu tisuća žrtava četničkog pokreta samo tijekom Drugog svjetskog rata. (hina/metro-portal)

12.05.2010. 21:26:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh