« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
ŠTEDNJA À LA MILINOVIĆ

Cjepiva koja ne želimo platili smo 8,4 milijuna eura

Dok se liječnici žale da nemaju cjepiva protiv sezonske gripe Novartisovu Focetriu želi malo tko pa će je mnogo vjerojatno završiti u smeću

(Željko Hajdinjak/Cropix)
Više o

Darko Milinović

,

svinjska gripa

,

Novartis

,

cjepljenje protiv H1N1

,

Focetria

Hrvatska vlada, odnosno njezin potpredsjednik i ministar Darko Milinović, zabilježio je još jedan uspješan posao karijere. Novartisovo cjepivo Focetria protiv 'svinjske gripe', kojih je Hrvatska kupila 140 tisuća doza, malo tko želi, što i ne bi bio velik problem, jer je prema mnogima to pametna i sigurna odluka, da za njega nije plaćena velika količina novca.

Kako jedna bočica košta 60 eura nije teško izračunati da se radi o pozamašnoj količini novca, točnije 8,4 milijuna eura kojih će, kako se čini, mnogo završiti u medicinskom otpadu. Prije nekoliko dana objavljena je anketa čiji su rezultati pokazali da se velika većina Hrvata uopće ne želi cijepiti protiv gripe A (H1N1), a sada se na to nadovezao još jedan problem.

Naime, jedna bočica cjepiva od 5 mililitara sadrži deset doza, ali nakon što se otvori mora biti upotrijebljena u roku od 24 sata. Problem koji su uočili liječnici je da nakon otvaranja bočicu ne mogu potrošiti u tom roku jer se nitko ne želi cijepiti pa mora biti bačena.

Koordinacija liječnika obiteljske medicine Hrvatske govori kako liječnici obiteljske medicine cjepivo od bacanja pokušavaju spasiti tako što, kada se bočica otvori, telefonom nazivaju kronične pacijente i nude im cijepljenje protiv 'svinjske gripe'. No, to samo budi dodatnu sumnju kod pacijenata koji izražavaju želju da se cijepe protiv sezonske gripe, a cjepiva za nju nema.

Još veću sumnju kod pacijenata koji se i žele cijepiti protiv gripe A (H1N1) izaziva obavezno potpisivanje dokumenta nakon cijepljenja. Dok ministar Milinović govori kako se radi o potrebama evidencije Ministarstva zdravstva, prilično je jasno da se radi o potpisu kojime se preuzima odgovornost za taj postupak - dakle u slučaju nuspojava pacijent je sam kriv.

I tako dok 'pandemija' jenjava, pacijenti postaju sve više sumnjičavi, liječnici muku muče s potrošnjom pristiglih dok su nove doze već na putu, a profit Novartisa je siguran i mora se priznati sasvim solidan za poslić s jednom malom Hrvatskom, odnosno njenim ministrom koji se i sam požalio što nije hrabar kao njegova poljska kolegica.

02.12.2009. 00:36:26
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Ljetovanje u Hrvatskoj
    17.01.2010. 18:58
    uzalud bacen novac...sad se ceka nova vrsta gripe..i jos uzalud bacenog novca...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh