« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 1 godinu i 1 mjesec
GUME

Cjelogodišnje gume najbrže rastući segment

Na europskom tržištu segment cjelogodišnjih guma (guma za sva godišnja doba) u 2022. godini porastao je za 8 %, a u proteklih sedam godina njegova prosječna godišnja stopa rasta iznosila je gotovo 20 %

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

gume

,

cjelogodišnje gume

Popularnost cjelogodišnjih guma posljednjih je godina u vidljivom porastu. To potvrđuje i izvještaj Europske udruge proizvođača guma i gumenih proizvoda (ETRMA) koji pokazuje njihovu sve češću upotrebu. Prosječna je godišnja stopa rasta tog segmenta na europskom tržištu u posljednjih sedam godina dosegla 19,8 %.[i] Tome su pridonijele prvenstveno svestranost i praktičnost, uključenost u originalnu opremu, a i promjene europskih propisa.

Upotreba guma ovisi o vremenskim uvjetima

Posljedica toplijih zima jest smanjenje snježnih i zaleđenih uvjeta na cestama, a kiša i crna poledica postaju sve češće.[ii] Promijenjeni zimski uvjeti dovode do veće potražnje za gumama koje se najbolje ponašaju u mokrim i zaleđenim uvjetima, a ne više na snijegu.

Zakonska regulativa također utječe na odluku o kupnji

Propisi za upotrebu zimskih guma razlikuju se s obzirom na tržište. Neke zemlje zahtijevaju upotrebu zimskih guma samo u određenim vremenskim uvjetima, a druge u točno utvrđenom razdoblju. Osim toga propisi se razlikuju i u definiciji zimske gume. Najčešće se zemlje oslanjaju na oznaku M + S (blato i snijeg - "mud and snow"), pa tako i Hrvatska, a neke
zahtijevaju gume sa zimskim simbolom 3PMSF.

Neke zemlje, npr. Estonija, Francuska, Njemačka i Švedska, već su promijenile ili će uskoro promijeniti zakonodavstvo i prikladnima označiti samo one gume koje nose simbol "three-peak-mountain with snowflake" (3PMSF), odnosno "simbol pahuljice u planini s tri vrha". Taj simbol u usporedbi s oznakom M + S jamči da guma zadovoljava i zahtjevnije kriterije za vožnju u zimskim uvjetima. Takva regulacija za vozača podrazumijeva upotrebu najmanje
dvaju kompleta guma, stoga vozači sve više biraju cjelogodišnje gume poput Goodyear Vector 4Seasons Gen-3 koje imaju sve potrebne oznake, uključujući simbol 3PMSF, i osiguravaju usklađenost s europskim zakonodavstvom tijekom cijele godine.

Cjelogodišnje gume sve su češće dio originalne opreme

Rastu segmenta cjelogodišnjih guma pridonosi i činjenica da sve više proizvođača vrhunskih automobila svoja vozila oprema cjelogodišnjim gumama ili ih kupcima nudi kao dodatnu opremu.

Osim toga, od 2015. godine primjetna je i potražnja za gumama za vozila s većim promjerom naplataka (od 17 cola i više). Trend pokazuje da se današnji kupci automobila sve više odlučuju za veće i luksuznije automobile, posebice vrhunska električna vozila i SUV-ove, koji su obično opremljeni gumama većih dimenzija.

Proizvođači guma također primjećuju širenje tržišta. Goodyear trenutačno nudi oko 150 različitih dimenzija cjelogodišnjih guma Vector 4Seasons Gen-3, uključujući dimenzije prikladne za SUV-ove i dostavna vozila, odnosno kombije. Ove godine planira se dolazak oko 50 novih dimenzija te uspješne gume.

Goodyearove višestruko nagrađivane cjelogodišnje gume

Treću generaciju Goodyearovih cjelogodišnjih guma Vector 4Seasons nagradili su mnogi europski časopisi: Auto Express, Auto Bild, Tire Reviews, WhatTyre i Gute Fahrt.[iii] Goodyear je također dvije godine zaredom dobio prestižnu titulu najboljega proizvođača cjelogodišnjih guma prema izboru časopisa Auto Bild.[iv] S gumom Vector 4Seasons Gen-3 Goodyear je prvi predstavio gumu za sva godišnja doba s ocjenom 3PMSF i klasom otpora kotrljanja koja ima sve potrebne oznake kako bi osigurala usklađenost s europskim zakonodavstvom tijekom cijele godine.

Kvalitetu Goodyearovih cjelogodišnjih guma Vector 4Seasons Gen-3 dokazuje i njihova upotreba na električnim automobilima jer u usporedbi s konkurentskim gumama omogućuju veći broj prijeđenih kilometara[v].

30.03.2023. 14:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh