« Život
objavljeno prije 9 godina i 2 mjeseca
ŠTO JEDEMO?

Čitajte oznake na hrani i sačuvajte zdravlje

Više od 26 posto djece u Hrvatskoj ima preveliku tjelesnu masu, dok je više od 20 posto odraslih i 11 posto djece pretilo, pa stvarno treba znati što jedemo

Znate li što jedete?
Znate li što jedete? (Arhiva)
Više o

hrana

,

deklaracija

,

deklaracija na hrani

,

sastav hrane

U Hrvatskoj su pretilost i povezani rizici za dijabetes i kardiovaskularne bolesti u porastu. Prema Consumers Internationalu, bolesti povezane s prehranom osiromašuju obitelji, smanjuju produktivnost i prijetnja su bankrotu zdravstvenih sustava u svijetu, napominje se u priopćenju udruge Potrošač - Društva za zaštitu potrošača Hrvatske.

Consumers International kao ključan problem ističe promociju, dostupnost i pristupačnost procesuirane hrane koja ima visok udio masti, šećera i soli.

>> Stižu nova pravila označavanja hrane >>

"Potrošači imaju pravo znati što jedu. Kako bi pomogli potrošačima da donose odluke o zdravoj prehrani potrebno je pravilno označavanje hrane. Čitanje deklaracija na hrani kako bismo pametno izabrali hranu prvi je korak u izbjegavanju zdravstvenih poteškoća", istaknuo je Igor Vujović iz udruge Potrošač.

Novi pravilnik o označavanju hrane u Europskoj uniji stupio je na snagu 13. prosinca 2014. Prema njemu, obavezno je navođenje hranjivih vrijednosti za pretpakiranu hranu, a također moraju biti navedeni prisutnost alergena te podrijetlo neobrađenog mesa svinja, ovaca, koza i peradi.

>> Što točno znače oznake na deklaracijama hrane >>

Hana Jurić iz Društva za zaštitu potrošača Istre ustvrdila je da su nova pravila Europske unije korak naprijed te da kampanja "Potrošači, upoznajte svoja prava" pomaže potrošačima shvatiti na koji način mogu dobiti informaciju o proizvodu.

U našem radu s potrošačima primjetili smo da žele znati više o onome što jedu, ali ne koriste uvijek informacije navedene na proizvodu, dodala je.

>> Hrana se baca zbog deklaracija >>

Kako bi se podigla potrošačka svijest o važnosti čitanja oznaka na hrani, kampanja uključuje suradnju s trgovačkim lancima.

Potrošači mogu saznati više o označavanju hrane na internetskoj stranici informativne kampanje Europske komisije "Potrošači, upoznajte svoja prava" http://www.prava-potrosaca.hr.

16.03.2015. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh