« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
OŠTEĆENJE SLUHA

Buka od koje se možemo razboliti

Praktično je stanovati u blizini stajališta vlaka ili tramvaja, ali si time zbog buke zapravo činimo medvjeđu uslugu

Radovi
Radovi (Shutterstock)
Više o

autocesta

,

buka

,

slušalice

,

sluh

,

glasnoća

Osim što beskrajno može ići na živce, buka dovodi do trajnog oštećenja sluha, stresa, a u najgorem slučaju srčanog udara. Gubitak sluha i tinitus (zujanje ili šum) postaju sve češći problemi modernog doba, dok do ozbiljnih oboljenja dolazi već pri glasnoći od 85 decibela, pogotovo ako izloženost buci traje po nekoliko sati.

>>Saloni za čišćenje ušiju

Svaki čovjek drugačije doživljava buku pa tako neke izluđuje kapanje slavine, dok se drugi uspijevaju uspješno priviknuti na stanovanje pored željezničke ili tramvajske pruge. Buku s autoceste ne možemo kontrolirati, ali zato možemo utjecati na glasnoću mp3 playera, za svoje dobro.

Autocesta
Glasnoća se uobičajeno kreće između 75 dB i 85 dB. Opterećenje za sluh nastaje već nakon dvosatnog zadržavanja uz prometnu autocestu.

Zračna luka
Polijetanje zrakoplova stvara buku između 110 i 150 dB. Do trajnih oštećenja može doći već nakon nekoliko minuta.

Vlak
Vlakovi najčešće proizvode buku od 100-njak dB.

Hidraulični čekić
Neizbježan alat na gradilištima ujedno je i najglasniji. Radnici stoga moraju nositi zaštitne slušalice, a isto se preporučuje i osobama koje su zbog posla ili doma prisiljene više sati provesti u blizini hidrauličnog čekića koji proizvodi glasnoću od 120 dB.

Gradilišta
Glasna su i bez navedenog čekića - mogu stvoriti buku preko 100 dB. Općenito, na radnom mjestu je zakonski propisana zaštita pri glasnoći iznad 85 dB.

Diskoteka
Mladi često podcjenjuju buku za vrijeme noćnog izlaska. Glasnoća u diskotekama doseže do 105 dB te se ne preporučuje zadržavanje dulje od sat vremena. Slično vrijedi i za koncerte gdje je potrebno izbjegavati mjesta blizu zvučnika.

Slušalice
Štetna može biti i najdraža pjesma ukoliko se na mp3 playeru ili drugom uređaju sluša preglasno. Posebno su pogođeni tinejdžeri koji ne razmišljaju o posljedicama. Istraživanja su pokazala da čak 25% mladih do 25 godina ima oštećen sluh, i to najčešće zbog glazbe.

Susjedi
Glasni susjedi ne mogu se usporediti s cestama i diskotekama, ali mogu biti odgovorni za probleme sa spavanjem. Glasnoća iznad 30 dB može dovesti do nesanice.

10.11.2010. 11:30:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  xena
  10.11.2010. 13:59
  ta glazba je fakat vrag, hoces bit na koncertu u prvim redovima i nemas izbora nego biti do zvucnika. a i najdraza pjesma pustena do daske zvuci bolje.
 2. avatar
  Glupp
  10.11.2010. 22:54
  a da jednostavno stavite prigušivać buke u uho (komad vate, čepić).. ako si u prvom redu na koncertu, onda ti je važnije vidjeti nego čuti... :)
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh