Metro-portal.hr

objavljeno 10.11.2010. 11:30:00
OŠTEĆENJE SLUHA

Buka od koje se možemo razboliti

Praktično je stanovati u blizini stajališta vlaka ili tramvaja, ali si time zbog buke zapravo činimo medvjeđu uslugu

Radovi
Radovi (Shutterstock)

Osim što beskrajno može ići na živce, buka dovodi do trajnog oštećenja sluha, stresa, a u najgorem slučaju srčanog udara. Gubitak sluha i tinitus (zujanje ili šum) postaju sve češći problemi modernog doba, dok do ozbiljnih oboljenja dolazi već pri glasnoći od 85 decibela, pogotovo ako izloženost buci traje po nekoliko sati.

>>Saloni za čišćenje ušiju

Svaki čovjek drugačije doživljava buku pa tako neke izluđuje kapanje slavine, dok se drugi uspijevaju uspješno priviknuti na stanovanje pored željezničke ili tramvajske pruge. Buku s autoceste ne možemo kontrolirati, ali zato možemo utjecati na glasnoću mp3 playera, za svoje dobro.

Autocesta
Glasnoća se uobičajeno kreće između 75 dB i 85 dB. Opterećenje za sluh nastaje već nakon dvosatnog zadržavanja uz prometnu autocestu.

Zračna luka
Polijetanje zrakoplova stvara buku između 110 i 150 dB. Do trajnih oštećenja može doći već nakon nekoliko minuta.

Vlak
Vlakovi najčešće proizvode buku od 100-njak dB.

Hidraulični čekić
Neizbježan alat na gradilištima ujedno je i najglasniji. Radnici stoga moraju nositi zaštitne slušalice, a isto se preporučuje i osobama koje su zbog posla ili doma prisiljene više sati provesti u blizini hidrauličnog čekića koji proizvodi glasnoću od 120 dB.

Gradilišta
Glasna su i bez navedenog čekića - mogu stvoriti buku preko 100 dB. Općenito, na radnom mjestu je zakonski propisana zaštita pri glasnoći iznad 85 dB.

Diskoteka
Mladi često podcjenjuju buku za vrijeme noćnog izlaska. Glasnoća u diskotekama doseže do 105 dB te se ne preporučuje zadržavanje dulje od sat vremena. Slično vrijedi i za koncerte gdje je potrebno izbjegavati mjesta blizu zvučnika.

Slušalice
Štetna može biti i najdraža pjesma ukoliko se na mp3 playeru ili drugom uređaju sluša preglasno. Posebno su pogođeni tinejdžeri koji ne razmišljaju o posljedicama. Istraživanja su pokazala da čak 25% mladih do 25 godina ima oštećen sluh, i to najčešće zbog glazbe.

Susjedi
Glasni susjedi ne mogu se usporediti s cestama i diskotekama, ali mogu biti odgovorni za probleme sa spavanjem. Glasnoća iznad 30 dB može dovesti do nesanice.

10.11.2010. 11:30:00
http://metro-portal.hr/buka-od-koje-se-mozemo-razboliti/50981/