« Život
objavljeno prije 3 godine i 6 mjeseci
SAVJETI

Budite se umorni? Evo zašto je to tako

Negativni učinci isprekidanog sna na pozitivno raspoloženje mogu biti kumulativni, pa treba paziti na to kako spavate i potražiti pomoć ako je potrebno

Ako se ne želite ovako buditi ...
Ako se ne želite ovako buditi ... (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

umor

,

san

,

isprekidani san

Koliko ste se puta probudili umorniji nego što ste legli, a krenuli ste rano na spavanje i probudili se nakon, recimo, osam sati? Ako vam se to ponavlja, znači da imate poremećaj spavanja - isprekidani san.

Isprekidani san puno je gori od nedovoljno sna, utvrdili su znanstvenici s medicinskog fakulteta sveučilišta Johns Hopkins u Baltimoreu.

Znanstvenici su proučavali 62 zdrava muškarca i žene koji su izlagani različitim uvjetima spavanja. Slučajnim odabirom izloženi su tijekom tri uzastopne noći višekratnim prisilnim buđenjima, kasnom odlasku u krevet i time uvjetima nedovoljnog sna ili neometanom snu.

Mjerenje razine dobrog raspoloženja odnosno lošeg raspoloženja upitnicima pokazalo je da ispitanici iz prve dvije skupine nakon prve noći imaju podjednaku razinu tzv. dobrog raspoloženja i lošeg raspoloženja. No, razlike su nastupile nakon druge noći. Kod onih s isprekidanim snom značajnije je palo dobro raspoloženje (31 posto) u odnosu na one s nedovoljno sna (12 posto). Razlika nije uočena pri mjerenju razine lošeg raspoloženja. 

"Kad se vaš san ometa tijekom čitave noći nemate mogućnosti napredovati kroz faze sna na način da dobijete dovoljno dugačku sporovalnu fazu koja je ključna u pružanju osjećaja obnove tijela", kaže voditelj istraživanja  psihijatar Patrick Finan s Medicinskog fakulteta Johns Hopkins.

 Finan kaže kako istraživanje pokazuje da negativni učinci isprekidanog sna na  pozitivno raspoloženje mogu biti kumulativni.

12.09.2016. 21:34:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh