« Život
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
TOPE SE

Brzi gubitak na težini ipak daje dobre rezultate

Novo istraživanje pokazalo je da učinkovito mršavljenje ipak nije uvjetovano postepenim gubitkom kilograma

(Shutterstock)
Više o

pretilost

,

debljina

,

kalorije

,

mršavljenje

,

prekomjerna težina

,

kilogrami

Iako mnogi tvrde kako je učikovito mršavljenje samo ono koje traje duže, a kilogrami se gube postepeno, novo istraživanje pokazalo je da nije tako. Znanstvenici sa Sveučilišta na Floridi tvrde da je za dugoročno održavanje vitke linije ključno brzo izgubiti na težini.

Lisa Nackers i njezine kolege su u studiji objavljenoj u časopisu 'International Journal of Behavioural Medicine' istražili povezanost brzine početnog gubitka na težini i dugoročnog održavanja izgubljenih kilograma.

Analizirali su podatke 262 pretile žene srednjih godina koje su slijedile šestomjesečni program koji ih je poticao da smanje unos kalorija i povećaju umjerenu fizičku aktivnost kako bi u prosjeku izgubile 0,45 kilograma tjedno. Nakon tih šest mjeseci pratilo ih se godinu dana, i to kroz opširni program brige.

Žene su bile podijeljene u tri grupe prema brzini gubitka kilograma tijekom prvih mjesec dana, a stručnjaci su potom analizirali gubitak kilograma nakon šest i 18 mjeseci.

Pokazalo se da su one ''najbrže'' tijekom prvih mjesec dana izgubile najviše kilograma tijekom cijelog razdoblja, duže su zadržale novu težinu i u manjem broju slučajeva su vratile izgubljene kilograme.

07.05.2010. 23:12:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh