« Život
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
IZGUBLJENI TRENUCI

Djeca ne bi trebala pisati domaću zadaću jer to uništava obiteljski život

Vodeća britanska autorica knjiga za djecu kaže da bi se zadaća trebala pisati u školi jer kod kuće oduzima dragocjene trenutke

(Shutterstock)
Više o

djeca

,

škola

,

obitelj

,

antički kip

,

općina tisno

Škole bi trebale ukinuti domaću zadaću jer ona uništava obiteljski život. Tako barem tvrdi dr. Eleanor Updale, vodeća autorica knjiga za djecu u Velikoj Britaniji, prenosi Daily Mail.

Kako kaže dr. Updale, obitelji u današnje vrijeme imaju ograničeno zajedničko vrijeme, a tradicionalna rutina pisanja domaće zadaće dovodi do toga da djeca postaju nervozna, plaču i zapravo ih se odvaja od obitelji. Osim toga, ako roditelji moraju umirivati djecu, prijetiti im, podmićivati ih i služiti se raznim disciplinskim mjerama da bi ih prisilili na pisanje zadaće, onda ono umjesto da traje oko pola sata, na kraju potraje i do tri puta duže.

Britanska vlada je školama zadala smjernice kojima ih potiče da zadaju jedan sat domaće zadaće tjedno petogodišnjacima; učenici u dobi od devet do 11 godina imaju pola sata zadaće dnevno, a 16-godišnjaci bi trebali imati čak dva i pol sata domaće zadaće svake večeri.

Dr. Updale propituje taj sustav i kaže da on zapravo zagađuje domove jer u njega unosi nervozu i vrijednosti iz učionice. Osim toga, uporno se priča o tome koliko su djeca sve više pred TV-om i računalom, umjesto da se igraju i bave sportom na zraku, a vrijeme provedeno u sobi za domaćom zadaćom također sprječava djecu u takvim aktivnostima i na neki način opravdava to što djeca toliko vremena provode kod kuće. Ona zato predlaže da se sva domaća zadaća radi u školi.

I ona je, kako kaže, inzistirala da njezina djeca uvijek pišu domaću zadaću, baš kako je preporučivalo ministarstvo obrazovanja.

''Sada shvaćam da sam se trebala suprotstaviti napumpavanju domaće zadaće i boriti se da više vremena provedemo zajedno kao obitelj'', zaključuje dr. Updale.

08.05.2010. 10:36:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh