« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
LUD K'O ŠLAPA?

Breivik traži ostavke svih i postavljanje za šefa vojnog stožera

Breivikovi sumanuti zahtjevi nisu smanjili njegovu volju za pričanjem

Breivik bi rado postao šef glavnog vojnog stožera Norveške
Više o

terorizam

,

Anders Behring Breivik

,

masakr na Utoyi

Počinitelj dvostrukog napada 22. srpnja u Norveškoj, Anders Behring Breivik, zatražio je ostavku vlade i glavnog vojnog stožera te abdikaciju norveškog kralja kako bi više rekao istražiteljima, javlja norveška javna televizija NRK, a prenosi Hina.

Uz ostavku premijera Jensa Stoltenberga i još nekih dužnosnika, te abdikaciju Haralda V., tridesetdvogodišnji norveški ekstremist zatražio je prigodom svog drugog saslušanja u petak da bude imenovan za zapovjednika glavnog vojnog stožera, izvijestio je NRK.

Premda je policija odbacila njegove zahtjeve, masovni ubojica koji je u Oslu i na otoku Utoyji pobio 77 ljudi, na koncu je pristao na suradnju tijekom desetosatnog ispitivanja.

Voditelj istrage Paal-Fredrik Hjort Kraby rekao je u razgovoru za novinsku agenciju France-Presse da je Breivik bio "vrlo spreman" odgovarati na pitanja policije, osim što se tiče drugih "ćelija" njegove organizacije o čijem je postojanju ranije govorio.

Breivika koji će u pritvoru u zatvoru visoke sigurnosti provesti osam tjedana, s mogućnošću produljenja, trebaju pregledati psihijatri kako bi utvrdili može li kazneno odgovarati, a zaključci vještačenja dvoje norveških liječnika trebaju se objaviti u studenom.

Njegov je odvjetnik prošli tjedan rekao da je njegov branjenik vjerojatno "malouman", ali je kazao kako je još prerano reći hoće li se na tome temeljiti njegova obrana.

31.07.2011. 15:50:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh