« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
ZADUŽENJE SAD-A

U nedjelju ključni dogovor republikanaca i demokrata

Kongres SAD-a nalazi se pred krizom radi koje mora podići prag zaduživanja kako bi SAD ostala likvidna.

Fotografija vijesti
Više o

SAD

,

američki Kongres

,

zaduženje SAD

,

dug Amerika

Bliski savjetnik američkog predsjednika Baracka Obame rekao je u nedjelju za televizijsku mrežu NBC kako smatra da će današnji dan biti ključan za pronalaženje dogovora između demokrata i republikanaca u Kongresu o podizanju granice zaduženosti zemlje.

"Moramo pronaći rješenje. Današnji dan očito je ključan", rekao je David Plouffe. Dodao je kako zasad nema dogovora, a "sat otkucava".

Do 2. kolovoza Kongres mora podići prag zaduživanja jer je taj dan ministarstvo finacija odredilo kao rok za dogovor kako bi SAD mogao nastaviti plaćati svoje financijske obaveze.

Bez povišenja gornje granice dopuštenog državnog zaduživanja SAD neće više moći plaćati svoje račune, plaće državnih djelatnika ni mirovine. Osim toga, najvećem svjetskom gospodarstvu prijeti da mu bude snižena ocjena njegova boniteta i to bi donijelo velike posljedice za nove američke kredite.

Šef republikanske manjine u američkom Senatu Mitch McConnell rekao je u nedjelju za televizijsku mrežu CNN da je Kongres vrlo blizu dogovora.

"Vrlo smo blizu dogovora, jučer smo imali izvrstan dan", rekao je senator.


31.07.2011. 19:33:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh