« Muškarci
objavljeno prije 9 godina i 3 mjeseca
PROTEKCIJA OD NEURODEGENERATIVNIH BOLESTI

Bobičasto voće - savršen zaštitnik muškog uma

Jagode, maline, borovnice i ostalo voće bogato flavanoidima kod muškaraca smanjuju rizik od Parkinsonove bolesti za 40 posto

Fotografija vijesti
Više o

zdrava prehrana

,

Parkinsonova bolest

,

muškarci

,

bobičasto voće

,

antioksidansi

,

flavonoidi

Veliko, opsežno istraživanje britanskih i američkih liječnika pokazalo je da bobičasto voće i ostale namirnice bogate flavonoidima, moćnim antioksidansima, smanjuju kod muškaraca rizik od neurodegenerativnih bolesti za čak 40 posto.

U studiji američkog sveučilišta Harvard i britanskog medicinskog fakulteta Norwich sudjelovalo je oko 130 tisuća muškaraca i žena, a nakon 20 godina promatranja njih 800 je obolilo od Parkinsonove bolesti.

Znanstvenici su analizirali cjelokupni životni stil volontera, uključujući i prehrambene navike, te su uočili da muškarci koji su često konzumirali namirnice bogate flavonoidima imaju 40 posto manju šansu da obole od Parkinsa nego osobe koje nisu ili su slabo unosile antioksidanse.

Studija je pokazala da žene, nažalost, nemaju istu korist, odnosno da ih flavonoidi ne štite od neurodegenerativnih bolesti.     

Antioksidansi vežu na sebe slobodne radikale, destruktivni nusprodukti metabolizma, na koje su moždane stanice posebice osjetljive.

Stručnjaci kažu kako maksimalna zaštita dolazi od antocijanina, flavonoida koji se nalaze u bobičastom voću te povrću poput patlidžana.

Studija je objavljena u stručnom časopisu Neurology.   

05.04.2012. 09:05:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh