« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 1 godinu i 4 mjeseca
RECEPTI

Blagdanski kolač s limunom i borovnicama

Slatki kolač od limuna i borovnica, preliven raskošnom glazurom od krem sira - garantirano će biti hit kolač na blagdanskom stolu

Napravite si fini kolač
Napravite si fini kolač (Arhiva)
Više o

borovnice

,

kolač

Za sve koji traže neki poseban kolač za blagdane (ili bilo koju drugu prigodu) imamo recept - ovaj je kolač klasik svih slavlja, a kombinacija limuna i borovnica unijet će dašak ljeta na vašu blagdansku trpezu. Pored niza tradicionalnih adventskih kolačića isticat će se i bojama i teksturom pa budite uvjereni da će se razgrabiti u tren oka!

Ovaj kolač je ujedno i ultimativni desert za ljubitelje limuna i borovnica. Nakon pečenja prelije se sirupom i kiselom glazurom od limuna, tako da u svakom zalogaju dobijete dašak intenzivnog okusa ovog voća punog vitamina. No, posebno očaravaju borovnice i džem od borovnica, a ako ste u dilemi jer im nije sezona odgovor leži u - smrznutim borovnicama i džemu domaćeg brenda Volim borovnice!

Naime, ovaj OPG ima plantažu borovnica u Peterencu, pored Koprivnice, a u svojoj ponudi ima preljev od borovnica, smrznute i sušene borovnice, džemove i sokove od borovnica, a sve njihove proizvode možete upotrijebiti na bezbroj načina!

Jesu li smrznute borovnice zdrave kao i svježe?

Studije o borovnicama i prehrani pokazale su kako su smrznute i prerađene borovnice po kvaliteti jednake svježima kada su antioksidansi u pitanju. Proučavajući sadržaj antocijana u smrznutim borovnicama smrznutima nisu otkrili smanjenje antioksidansa u odnosu na svježe bobice. Također zanimljivo je i da prerađene borovnice sadrže slične ili veće koncentracije tiamina, riboflavina, vitamina B-6 i folata.
Osim toga, džem Volim borovnice kuha se u vakuumu, što znači da se kuha na nižoj temperaturi i na taj način čuva sve vrijedne sastojke i arome. Ovaj džem je izvrstan dodatak jogurtu, žitaricama, palačinkama, sladoledu... na vama je samo da izaberete veličinu pakiranja i uvjerite se da su borovnice najbolji prirodni slatkiši!

Savjeti chefova kod izrade kolača od borovnica

Svježe ili smrznute borovnice, izbor je - kao što vidite - jednostavan - iskoristite ono što vam je dostupno. No, ono što je važno kod pripreme kolača i torti s borovnicama jest da vam ne smiju potonuti na dno - zato je bitno da tijesto bude gusto. Jer ako je tijesto rijetko, teško voće ili dodaci će potonuti na dno. Pribjegnite i jednom malom triku vrhunskih chefova - ubacite borovnice u malo brašna - to je dodatno osiguranje da neće potonuti!

Kolač s limunom i borovnicama

Sastojci:

300 g smrznutih borovnica

18 dag maslaca

18 dag šećera

18 dag oštrog brašna

3 jaja

vrećica vanilin-šećera

korica od 1 limuna

1 žličica praška za pecivo

Za ocaklinu:

20 dag šećera u prahu

sok od 2 limuna

Priprema:

Maslac pjenasto izmiksajte, dodajte šećer, vanilin-šećer, ribanu limunovu koricu i žumanjke. Miješajte dok smjesa ne naraste. Od bjelanjaka treba istuci čvrsti snijeg.

Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, pa ga naizmjence sa snijegom umiješajte u smjesu od žumanjaka. U smjesu ubacite 300 g smrznutih ili svježih borovnica i lagano izmiješajte.

U namašćeni duguljasti kalup rasporedite pripremljenu smjesu i stavite peći na temperaturu od 180 stupnjeva oko 30-40 minuta.

Pečeni kolač ohladite i prelijte bijelom ocaklinom. Ocaklinu ćete napraviti tako prosijani šećer u prahu i sok od limuna zajedno miješate dok caklina ne postane sasvim bijela i glatka.

Kad se ocaklina stvrdne premažite je obilatim slojem džema Volim borovnice po duljini i na njega posložite svježe ili odmrznute borovnice pa kolač narežite na ploške.

24.12.2022. 12:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    24.12.2022. 17:05
    odlican kolač
  2. avatar
    Lorena
    26.12.2022. 16:08
    Zašto recept bez slike kolača? Bar danas s mobitelom svatko može uslikati.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh