Metro-portal.hr

objavljeno 24.12.2022. 12:01:00
RECEPTI

Blagdanski kolač s limunom i borovnicama

Slatki kolač od limuna i borovnica, preliven raskošnom glazurom od krem sira - garantirano će biti hit kolač na blagdanskom stolu

Napravite si fini kolač
Napravite si fini kolač (Arhiva)

Za sve koji traže neki poseban kolač za blagdane (ili bilo koju drugu prigodu) imamo recept - ovaj je kolač klasik svih slavlja, a kombinacija limuna i borovnica unijet će dašak ljeta na vašu blagdansku trpezu. Pored niza tradicionalnih adventskih kolačića isticat će se i bojama i teksturom pa budite uvjereni da će se razgrabiti u tren oka!

Ovaj kolač je ujedno i ultimativni desert za ljubitelje limuna i borovnica. Nakon pečenja prelije se sirupom i kiselom glazurom od limuna, tako da u svakom zalogaju dobijete dašak intenzivnog okusa ovog voća punog vitamina. No, posebno očaravaju borovnice i džem od borovnica, a ako ste u dilemi jer im nije sezona odgovor leži u - smrznutim borovnicama i džemu domaćeg brenda Volim borovnice!

Naime, ovaj OPG ima plantažu borovnica u Peterencu, pored Koprivnice, a u svojoj ponudi ima preljev od borovnica, smrznute i sušene borovnice, džemove i sokove od borovnica, a sve njihove proizvode možete upotrijebiti na bezbroj načina!

Jesu li smrznute borovnice zdrave kao i svježe?

Studije o borovnicama i prehrani pokazale su kako su smrznute i prerađene borovnice po kvaliteti jednake svježima kada su antioksidansi u pitanju. Proučavajući sadržaj antocijana u smrznutim borovnicama smrznutima nisu otkrili smanjenje antioksidansa u odnosu na svježe bobice. Također zanimljivo je i da prerađene borovnice sadrže slične ili veće koncentracije tiamina, riboflavina, vitamina B-6 i folata.
Osim toga, džem Volim borovnice kuha se u vakuumu, što znači da se kuha na nižoj temperaturi i na taj način čuva sve vrijedne sastojke i arome. Ovaj džem je izvrstan dodatak jogurtu, žitaricama, palačinkama, sladoledu... na vama je samo da izaberete veličinu pakiranja i uvjerite se da su borovnice najbolji prirodni slatkiši!

Savjeti chefova kod izrade kolača od borovnica

Svježe ili smrznute borovnice, izbor je - kao što vidite - jednostavan - iskoristite ono što vam je dostupno. No, ono što je važno kod pripreme kolača i torti s borovnicama jest da vam ne smiju potonuti na dno - zato je bitno da tijesto bude gusto. Jer ako je tijesto rijetko, teško voće ili dodaci će potonuti na dno. Pribjegnite i jednom malom triku vrhunskih chefova - ubacite borovnice u malo brašna - to je dodatno osiguranje da neće potonuti!

Kolač s limunom i borovnicama

Sastojci:

300 g smrznutih borovnica

18 dag maslaca

18 dag šećera

18 dag oštrog brašna

3 jaja

vrećica vanilin-šećera

korica od 1 limuna

1 žličica praška za pecivo

Za ocaklinu:

20 dag šećera u prahu

sok od 2 limuna

Priprema:

Maslac pjenasto izmiksajte, dodajte šećer, vanilin-šećer, ribanu limunovu koricu i žumanjke. Miješajte dok smjesa ne naraste. Od bjelanjaka treba istuci čvrsti snijeg.

Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, pa ga naizmjence sa snijegom umiješajte u smjesu od žumanjaka. U smjesu ubacite 300 g smrznutih ili svježih borovnica i lagano izmiješajte.

U namašćeni duguljasti kalup rasporedite pripremljenu smjesu i stavite peći na temperaturu od 180 stupnjeva oko 30-40 minuta.

Pečeni kolač ohladite i prelijte bijelom ocaklinom. Ocaklinu ćete napraviti tako prosijani šećer u prahu i sok od limuna zajedno miješate dok caklina ne postane sasvim bijela i glatka.

Kad se ocaklina stvrdne premažite je obilatim slojem džema Volim borovnice po duljini i na njega posložite svježe ili odmrznute borovnice pa kolač narežite na ploške.

24.12.2022. 12:01:00
http://metro-portal.hr/blagdanski-kolac-s-limunom-i-borovnicama/140514/