« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
NAKON BOJANJA

Bivši direktori HAC-a optuženi zbog izmjene trase autoceste

Marija Crnjaka i Juricu Prskala tereti se da su u premještanju trase dionice Ravča-Ploče 1 proveli javnu nabavu bez prethodne objave

Jurica Prskalo s ministrom Božidarom Kalmetom
Jurica Prskalo s ministrom Božidarom Kalmetom (Andrija Lučić/Cropix)
Više o

Jurica Prskalo

,

HAC

,

javna nabava

,

HAC afera

,

Mario Crnjak

,

autocesta Zagreb-Split-Dubrovnik

,

Ravča-Ploče 1

Dvojicu bivših predsjednika uprave Hrvatskih autocesta (HAC) Marija Crnjaka i Juricu Prskala zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo optužilo je da su prekršili Zakon o javnoj nabavi prilikom izmjene trase dionice autoceste Zagreb-Split-Dubrovnik od Ravče do Ploča.

Uz dvojicu bivših čelnika optužni prijedlog podnesen je i protiv samoga HAC-a na Prekršajnom sudu u Zagrebu.

Okrivljenike se tereti da su nakon zaključenja ugovora, vrijednog milijardu i 749 milijuna kuna, između HAC-a i poslovne udruge osam izvođača radova i odluke o premještanju trase dionice Ravča-Ploče 1, proveli pregovarački postupak javne nabave bez prethodne objave. Postupak je počeo 26. ožujka 2008. odlukom tadašnjeg predsjednika uprave HAC-a Crnjaka o početku postupka javne nabave za dodatne radove na izgradnji autoceste. Mjesec dana poslije novi predsjednik uprave Prskalo s istim je izvođačima radova potpisao dopunski ugovor.

No, sve je to, tvrdi državno odvjetništvo, učinjeno iako nisu bili ispunjeni zakonski uvjeti za primjenu pregovaračkog postupka bez prethodne objave jer je premještanje trase uzrokovalo izradu novoga glavnog projekta, to jest cjelokupne projektne dokumentacije i pripadajućih troškovnika pa je izgradnja dionice u tehničkom i tehnološkom smislu značila novi projekt, a ne dodatne radove za projekt dogovoren još 2005.

Mediji su već pisali o navodnim nepravilnostima pri premještanju trase, zbog čega je prvobitno dogovorena dionica produljena za nešto više od dva kilometra, što je porezne obveznike navodno stajalo dodatnih 529 milijuna kuna.

Protiv Prskala se od kraja studenog prošle godine vodi istraga zbog sumnje da je s još trojicom čelnika HAC-a namjestio tvrtki Skladgradnja bojenje tunela Male Kapele i Svetog Roka, posao koji je plaćen višestruko skuplje od njegove tržišne cijene. Nakon više od dva mjeseca pritvora Prskalo je početkom veljače pušten iz pritvora. (hina/metro-portal)

26.03.2010. 18:23:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh