« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 7 mjeseci
COOL

Biljna prehrana je najbolja

Istraživači sa Sveučilišta u Napulju pregledali su gotovo 100 studija o povezanosti rizika od srčanih oboljenja i prehrambenih navika

Jedite vegansku prehranu
Jedite vegansku prehranu (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

biljna prehrana

Veganska prehrana je odlična, ne samo kao način života, već i kao prevencija cijelog niza ozbiljnih bolesti.

Novi izvještaj objavljen u Cardiovascular Research jasno objašnjava jednu stvar: Najbolji način da se izbjegnu srčane bolesti je konzumiranje hrane biljnog porijekla. Ovo je vrlo važno jer prema studiji iz 2017., loš izbor hrane čini skoro 50 posto svih smrtnih slučajeva od kardiovaskularnih bolesti, piše Washington Post.

Istraživači sa Sveučilišta u Napulju pregledali su gotovo 100 studija o povezanosti rizika od srčanih oboljenja i prehrambenih navika.

Oni su se fokusirali na određene kategorije hrane, kao što su crveno meso, životinjsko meso, jaja, mliječni proizvodi, orašasti plodovi i žitarice.

>> Projekt: domaće, novo, održivo i vegansko >>

Otkrili su da je konzumiranje hrane biljnog porijekla, bogato povrćem i s manjom količinom mesa, povezano s boljim zdravljem srca i manjim rizikom od smrti od srčanih bolesti.

Smanjenje unosa maslaca i crvenog mesa u korist lisnatog povrća, rajčice i maslinovog ulja moglo bi zaštititi vaše srce, pokazuju rezultati istraživanja.

Istraživanje je otkrilo jasnu vezu između veće šanse za razvoj srčanih oboljenja i prehrane bogate prerađenim mesom, poput kobasica, salama i slanine.

Istraživanja pokazju da, ako želite zaštiti srce, prerađeno meso trebate jesti samo povremeno, i to manje od dvije porcije tjedno.

>> Biljni proteini produžavaju život? >>

Crveno meso je također značajno povezano s rizikom od srčanih oboljenja, prema podacima, iako je rizik manje jasan. Zamjena crvenog mesa drugim izvorima proteina dobra je za zdravlje srca, zaključili su istraživači.

Također, rezultati su pokazali da maslac nije direktno povezan sa značajnim rizikom od srčanih oboljenja kod unosa u umjerenim količinama.

Međutim, primjećeno je da sadrži mnoge dijetetske masti koje mogu ugroziti zdravlje srca pa je zamjena maslinovim uljem povezana s manjim rizikom od bolesti.

Riba i piletina nisu povezane s istim rizicima, a zeleno lisnato povrće i rajčica odlični su za zdravlje vašeg srca.

Konzumiranje najmanje dve porcije povrća dnevno povezano je sa do 34 posto manjim rizikom od smrti od srčanih bolesti. Lisnato zeleno povrće i rajčica pokazali su se najkorisnijim.

>> Veganstvom protiv debljine i Covida-19 >>

Voće je također korisno za zdravlje srca pa je izbor vrsta voća jako važan. Voće koje ima više vlakana i mikronutrijenata, poput jabuka, bobičastog voća i citrusa, svakako je bolje.

Istraživanje je pokazalo da prerađeno voće, poput sokova i konzerviranog voća, može povećati rizik od srčanih oboljenja.

Kada su u pitanju orašasti plodovi, njihova korist za zdravlje srca je velika. Međutim, ni tu ne bi trebalo pretjerivati, jedna šaka orašastih plodova dnevno je sasvim dovoljna.

17.08.2021. 21:00:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh