« Muškarci
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci
PAKLENA NAPRAVA

Bicikl bi mogao ozbiljno naštetiti vašoj muškosti

Česte voženje biciklom mogu kod muškaraca izazvati hormonalnu neravnotežu koja škodi zdravlju reproduktivnog sustava, a i grudi im mogu narasti

Fotografija vijesti
Više o

vožnja biciklom

,

ginekomastija

,

spolni hormoni

,

reproduktivni organi

Brojne studije pokazale su kako umjerena fizička aktivnost doprinosi zdravlju krvožilnog sustava, pospješuje metaboličke funkcije te pomaže u reduciranju masnih naslaga, dok su druga istraživanja otkrila da pretjerivanje u vježbanju može imati štetne posljedice na endokrini i reproduktivni sustav.

Znanstvenici s američkog sveučilišta UCLA su u svojoj studiji promatrali kakav utjecaj imaju različiti intenziteti fizičke aktivnosti na spolne hormone kod ozbiljnih sportaša i rekreativaca.

U eksperimentu je sudjelovalo 107 zdravih muškaraca u dobi od 18 do 60 godina, a bili su podijeljeni u tri skupine: 16 triatlonaca, 46 biciklista i 45 rekreativaca. Svi volonteri su ispunili upitnik o fizičkoj (ne)aktivnosti u zadnjih tjedan dana, a nakon toga im je izvađena krv kako bi se ustanovila koncentracija spolnih hormona u organizmu.

"Hormoni testosteron i estradiol bilu su značajno povišeni kod muškaraca koji vrlo često voze bicikl, no kod drugih sportaša to nije zabilježeno", rekla je dr. Leah FitzGerald, voditeljica studije.

Biciklisti su imali dvostruko veću koncentraciju estradola od ostalih volontera, te su imali više od 50 posto testosterona u krvi nego rekreativci.  

Estradol je oblik estrogena, ženskog spolnog hormona, koji kod muškaraca nastaje kao nusprodukt metabolizma testosterona, a povećana koncentracija u muškom organizmu ne samo da može dovesti do ozbiljnih problema s reproduktivnim sustavom, nego i do ginekomastije - povećanja grudi.

Studija je objavljena u stručnom glasilu European Journal of Applied Physiology, a autori kažu da treba provesti detaljnija istraživanja kako bi se ustanovilo koje vrste fizičke aktivnosti negativno utječu na splne hormone kod muškaraca.

23.05.2012. 18:10:36
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  pijetao
  24.05.2012. 12:21
  Normalno je da je estradiol povećan, prati povećanje slobodnog testosterona čiji se višak pretvara preko aromataze u estrogen. To je svojevrsna povratna sprega koja nas čini zdravima - štiti kosti, živce, osigurava pravilan rad reproduktivnih organa.

  Ginekomastija može nastati i kod osoba koje se ne bave sportom ako im se poremeti ravnoteža hormona u tijelu. Pretjerana fizička aktivnost dovodi do smanjenja proizvodnje testosterona i, posredno, estradiola što dalje umanjuje mogućnost razvoja ginekomastije kod zdravih pojedinaca.

  Toaletpapir je vrijedniji od ove studije.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh