« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
LOW BATTERY

Baterija vam se brzo prazni? Prestanite surfati internetom

Gomila sadržaja na Internet stranicama doslovce guta bateriju mobitela i tako joj skraćuje vijek trajanja, no postoji rješenje

Fotografija vijesti
Više o

internet

,

smartphone

,

mobitel

,

baterija mobitel

,

besplatne aplikacije

,

prazna baterija

Vlasnici smartphonea znaju kako igranje igrica, gledanje videa i slušanje muzike nemilice troši bateriju njihovog gadgeta. Čak i besplatne aplikacije i pretraživanje Interneta gutaju energiju, a stručnjaci su saznali zašto.

Naime, znanstvenici sa sveučilišta Stanford u suradnji sa stručnjacima iz Deutsche Telekoma otkrili su da posjećivanje popularnih stranica poput Wikipedije, IMDB-a, pa čak i Appleove početne stranice nemilosrdno troši bateriju mobitela zbog "prenapuhanog koda". To znači da mobitel mora "skidati" i obrađivati sadržaje sa stranica koje korisnicima uopće ne trebaju niti ih vide.

Samo otvaranje Wikipedije iscrpilo je 1 posto baterije mobitela s Android operativnim sustavom, dok je posjeta Appleovoj početnoj stranici potrošila 1.4 posto baterije.

Dok programeri ne prilagode popularne Internet stranice mobitelima vi imate dva logična izbora: ili ih više ne posjećujte ili češće punite mobitel, a to otvara novi set problema - utičnice nisu stalno pri ruci i učestalo punjenje baterije skraćuje njen radni vijek.

Najnaprednije baterije na tržištu, litij-polimer (Li-Poly), gube 20 posto svojeg kapaciteta nakon tisuću punjenja, a to znači da svaki puta kada smartphone ukopčate u struju oduzimate mu nekoliko sekundi života. Nasumično punjenje baterije drastično smanjuje njen kapacitet.

Dugotrajno nekorištenje baterija također nije dobro, primjerice, najčešće baterije u mobitelima - litij-ionske (Li-Ion) - nakon godinu dana skladištenja gube 20 posto kapaciteta, a ako tome dodate izlaganje temperaturi višoj od 37 stupnjeva ta brojka raste na 35 posto.

Kako bi produljili život bateriji koju ne koristite, bilo za mobitel ili laptop, jest da ju punite do 50 posto, ne držite u uređaju te skladištite na hladnom i mračnom mjestu. I zapamtite da ne punite bateriju kad god vam se ukaže prilika, pustite ju da se isprazni i onda ju uključite u struju. 

26.04.2012. 20:23:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh