« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
CYBER SIGURNOST

Rusija zabrinuta: Brojne države spremaju se za cyber rat

"Nećemo koristiti nuklearno oružje, to je oružje sudnjeg dana. No kada imamo situaciju u kojoj milijuni hakera napadaju naš novac, to je novi oblik sukobljavanja", tvrde Rusi

Fotografija vijesti
Više o

Rusija

,

cyber sigurnost

,

cyber ratovanje

Brojne države potajice ulažu novac u poboljšavanje svojih kapaciteta za cyber ratovanje, koje ima potencijal uništiti gospodarstva i infrastrukturu diljem svijeta, tvrde ruske vlasti, koje se zalažu za donošenje globalno obvezujućeg sporazuma u cyber sigurnosti, prenosi Hina.

Rusija je kao domaćin skupa stručnjaka u Garmisch-Partenkirchenu u njemačkim Alpama pokušala pridobiti podršku za njen sporan prijedlog donošenja UN-ove konvencije za obračun s kriminalom i terorizmom na internetu. Rusija je rekla da sada 120 zemalja vodi mrežne ratne igre kako bi procijenile vojni potencijal interneta.

"Nećemo koristiti nuklearno oružje, to je oružje sudnjeg dana. No kada imamo situaciju u kojoj milijuni hakera napadaju naš novac, naša privatna računala, to je novi oblik, nova razina sukobljavanja", rekao je Andrej Krutčik, nedavno imenovani ruski specijalni koordinator za informacijske tehnologije u ministarstvu vanjskih poslova.

Rusija je domaćin ovakvih skupova, koje voli nazivati cyber verzijom Davosa, posljednjih šest godina. Ove godine pokušava pridobiti potporu za sporazum koji bi "informacijsko ratovanje" odredio kao zločin protiv međunarodnog mira i sigurnosti.

Po prijedlozima Moskve kojima se protivi više zapadnih zemalja ocjenujući ih napadom na slobodu govora, vlade bi nastojale "održavati ravnotežu između temeljnih ljudskih prava i učinkovitih protuakcija terorističkoj uporabi informacijskog prostora".

Kurtčik koji vodi rusku kampanju je rekao da bi takav sporazum trebao imati "najviši prioritet", no na ovotjednom skupu u Njemačkoj taj prijedlog nije dobio željenu potporu.

Stručnjaci iz zapadnih zemelja na sastanku su rekli da su prijedlozi Moskve, izneseni u rujnu, neodređeni, riskiraju potkopati slobodu govora i imaju male izglede za šire prihvaćanje.

SAD i Velika Britanija već su ih odbacili a na skupu nisu sudjelovali dužnosnici iz SAD-a.

26.04.2012. 08:19:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh