« Svijet
objavljeno prije 14 godina
PATENTIRANO

Bank of New Zealand ima sustav za sprečavanje prijevara na karticama

Bank of New Zeland izumila je tehnologiju tekućih šifriranih brojeva zbog koje lopovi neće moći koristiti preslikane podatke s kartica

kartice krađa
kartice krađa (Shutterstock)
Više o

kreditne kartice

,

kartice

,

Marko Francišković

,

Mladen Lojkić

,

Emil Čić

,

bekerel

,

sivert

Bank of New Zealand stekla je globalna patentna prava na tehnologiju koja sprječava neovlašteno snimanje podataka s kreditnih i debitnih kartica, izvijestili su u srijedu iz te banke.

Podaci pohranjeni na magnetnim trakama kartica snimaju se nedopuštenom izmjenom uređaja za plaćanje ili odvojenim čitačima kartica. Prevaranti mogu snimiti i PIN-ove i izraditi lažne ili klonirane kartice kako bi neovlašteno povlačili novac sa žrtvinog računa ili obavljali nezakonite kupovine.

Bank of New Zeland kazala je da je izumila i razvila tehnologiju "tekućih šifriranih brojeva" ("liquified encryption numbers" ili LEN), čija je prednost da kupci ne moraju tražiti dodjelu novih kartica već samo moraju posjetiti bankomat.

>> Novi trojanac u pohodu na bankovne podatke

"Na standardnim debitnim i kreditnim karticama podaci su pohranjeni na statičnu magnetsku traku koja se ne mijenja", rekao je izumitelj LEN-a Michael Turner.

"Zahvaljujući LEN-u ti se podaci mogu mijenjati svaki puta kada klijent posjeti bankomat naše banke", objasnio je. "To znači da kriminalci neće moći naknadno koristiti preslikane podatke s kartica za nedopuštene transakcije", navode se Turnerove riječi u priopćenju banke.

>> Facebookov svijet Farmvillea opasniji je nego što mislite

Neovlašteno kopiranje podataka s kartica u porastu je u cijelom svijetu i u proteklih pet godina već je oštećen svaki peti korisnik debitnih ili kreditnih kartica, pokazuju podaci ACI Worldwidea, dobavljača aplikacijskog softvera za elektroničko plaćanje.

Najčešći oblik kartičnih prijevara prepolovljen je u zadnje dvije godine u Novom Zelandu nakon što je uveden LEN. (hina/metro-portal)

23.06.2010. 14:19:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh