« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Clampi

Novi trojanac u pohodu na bankovne podatke

Sigurnosni stručnjaci upozoravaju da su nove vrste računalnih virusa sve bolje i sve opasnije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

računalni virusi

,

trojanac

,

trojan virus

,

kompjutorski virusi

,

Clampi virus

,

opasan software

,

online bankarstvo

Cyber kriminalci stvorili su visoko sofisticirani virus trojanac koji krade osobne podatke za log-in u online bankarskom poslovanju.

Virus Clampi širi se iznimno brzo u Velikoj Britaniji i SAD-u tako što korisnici posjete stranice koje sadržavaju virusni kod.

Jednom kad se udomi na računalu, virus miruje sve dok se korisnik ne logira na stranicu banke, kreditne kartice ili neki drugu financijsku stranicu. Virus zapamti tajne podatke, korisničko ime i šifru, i šalje ih na server kojim upravljaju hakeri.

Tada oni mogu narediti kompromitiranom računalu da prebaci novac na određene račune ili pak mogu kupovati raznu robu s ukradenim podatcima kreditne kartice.

Trojanac ima listu od 4500 nadziranih stranica  povezanih s financijama. Stručnjaci upozoravaju da se radi o jednom od najskrovitijih i najnevidljivijih virusa koji napadaju računala što koriste MS Windows operativni sustav.

Stručnjaci iz Symanteca otkrili su da Clampi nadzire banke, kompanije za kreditne kartice, online kasina, neke vladine stranice i sl.

Dakle, samo računala s MS Windowsima su podložna napadu. Clampi je jedan od novog vala virusa koji napadaju isključivo bankarske sustave. Porno stranice i kockarske stranice više nisu jedine koje ga sadržavaju.

IBM je objavio izvještaj u kojem stoji da su i sigurne stranice, takozvani trusted sites, podložne zarazi; popularne tražilice, blogovi, online časopisi i sl.

Trojanci poput Clampia spadaju među 55 posto novog malicioznog softwarea koji se pojavio u prvoj polovici ove godine, a to je čak deset posto više nego prošle godine. Varijante Ligats i Ilomo prisutne su još od 2005., ali pojavile su se i novije verzije.

Upute su jednostavne - ne klikajte sumnjive linkove unutar emaila, poruka ili društvenih stranica; oprezno tijekom poslovanja s nepoznatim komercijalnim stranicama i uvijek koristite kreditnu, nikad debitnu karticu.

Najvažnije je ipak imati i dobar antivirusni software i redovito ga nadograđivati.

Zarazi li Clampi vaše računalo, odmah promijenite sve šifre na računalu, posebno one koje koristite za online bankarstvo.

21.09.2009. 11:47:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh