Metro-portal.hr

objavljeno 23.06.2010. 14:19:53
PATENTIRANO

Bank of New Zealand ima sustav za sprečavanje prijevara na karticama

Bank of New Zeland izumila je tehnologiju tekućih šifriranih brojeva zbog koje lopovi neće moći koristiti preslikane podatke s kartica

kartice krađa
kartice krađa (Shutterstock)

Bank of New Zealand stekla je globalna patentna prava na tehnologiju koja sprječava neovlašteno snimanje podataka s kreditnih i debitnih kartica, izvijestili su u srijedu iz te banke.

Podaci pohranjeni na magnetnim trakama kartica snimaju se nedopuštenom izmjenom uređaja za plaćanje ili odvojenim čitačima kartica. Prevaranti mogu snimiti i PIN-ove i izraditi lažne ili klonirane kartice kako bi neovlašteno povlačili novac sa žrtvinog računa ili obavljali nezakonite kupovine.

Bank of New Zeland kazala je da je izumila i razvila tehnologiju "tekućih šifriranih brojeva" ("liquified encryption numbers" ili LEN), čija je prednost da kupci ne moraju tražiti dodjelu novih kartica već samo moraju posjetiti bankomat.

>> Novi trojanac u pohodu na bankovne podatke

"Na standardnim debitnim i kreditnim karticama podaci su pohranjeni na statičnu magnetsku traku koja se ne mijenja", rekao je izumitelj LEN-a Michael Turner.

"Zahvaljujući LEN-u ti se podaci mogu mijenjati svaki puta kada klijent posjeti bankomat naše banke", objasnio je. "To znači da kriminalci neće moći naknadno koristiti preslikane podatke s kartica za nedopuštene transakcije", navode se Turnerove riječi u priopćenju banke.

>> Facebookov svijet Farmvillea opasniji je nego što mislite

Neovlašteno kopiranje podataka s kartica u porastu je u cijelom svijetu i u proteklih pet godina već je oštećen svaki peti korisnik debitnih ili kreditnih kartica, pokazuju podaci ACI Worldwidea, dobavljača aplikacijskog softvera za elektroničko plaćanje.

Najčešći oblik kartičnih prijevara prepolovljen je u zadnje dvije godine u Novom Zelandu nakon što je uveden LEN. (hina/metro-portal)

23.06.2010. 14:19:53
http://metro-portal.hr/bank-of-new-zealand-ima-sustav-za-sprecavanje-prijevara-na-karticama/43220/