« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
VAŽNA PITANJA

SAD i Rusija odlučno kreću u gospodarsku suradnju

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev došao je posjet SAD-u gdje će se sastati s Barackom Obamom i stvoriti nove gospodarske kontakte

Barack Obama Dmitrij Medvedev
Barack Obama Dmitrij Medvedev (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

Dmitrij Medvedev

,

SAD Rusija

Američki predsjednik Barack Obama u četvrtak će u Bijeloj kući primiti ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva, a glavna je tema sastanka jačanje odnosa dvije zemlje.

Obama se u odnosima s Rusijom u početku svog mandata usredotočio na sigurnosna pitanja poput razoružanja i Irana. No sada, nakon što je potpisan novi sporazum START, a UN je prihvatio sankcije protiv Irana, Obama se nada da će otvoriti novu fazu usmjerenu izgradnji gospodarskih odnosa koje su izbjegavali njegovi prethodnici, najavljuje u srijedu The New York Times.

>> Obama spreman na nuklearni dogovor s Rusima

Na Obamin poziv, Medvedev je u utorak navečer doputovao u SAD, zaustavivši se prvo u Kaliforniji gdje će danas posjetiti vodeće tehnološke tvrtke u Silicijskoj dolini kao što su Apple, Cisco, Google, Twitter s čijim će čelnicima razgovarati o pomoći Rusiji da i ona izgradi takav centar za inovacije.

Medvedev je u ožujku zatražio od naftnog i metalurškog milijardera Viktora Vekselberga da nadzire stvaranje ruske Silicijske doline u moskovskom predgrađu Skolkovo, gdje bi se privlačila ulaganja koja trebaju potaknuti inovacije i proizvodnju proizvoda visoke tehnologije, navodi Bloomberg News. Tvrtka Cisco otvorit će istraživački i razvojni centar u Skolkovu kako bi poticala inovativne proizvode, najavio je Vekselberg.

>> Za modernizaciju Rusije treba primjeniti iskustva iz Silicijske doline

Među onima koji podupiru inicijativu Medvedeva za izgradnju ruske Silicijske doline kraj Moskve je i generalni direktor Googlea, Eric Schmidt, koji smatra da bi veća tehnološka suradnje pridonijela promjenama poslovnog okruženja u Rusiji.

Usredotočenost na gospodarsku suradnju trebala bi podići odnose SAD i Rusije na novu razinu, nakon godina obostrane sumnjičavosti koja je kulminirala 2008. tijekom ruskog rata s Gruzijom.

"Mi želimo razviti multidimenzionalne odnose s Rusijom. Ovaj će posjet biti nadgradnja na temelje sigurnosnih interesa", izjavio je Michael McFaul, glavni Obamin savjetnik za Rusiju.

Obama je već oživio sporazum o civilnoj nuklearnoj suradnji koji može biti unosan za Rusiju, a po riječima savjetnika McFaula imat će "ozbiljnu raspravu" s Medvedevom o tome kako osigurati članstvo Rusije u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), nakon 17 godina pregovora. Rusija je daleko najveće svjetsko gospodarstvo izvan WTO-a, koji određuje pravila međunarodne trgovine.

No proširenje gospodarskih odnosa može se pokazati težim od pregovora o razoružanju, ocjenjuje NY Times, podsjećajući da su od završetka Hladnog rata svi američki predsjednici govorili o jačanju trgovine i ulaganja s Rusijom, uspjeh im je bio ograničen.

Trgovinska razmjena SAD-Rusija iznosila je samo 24 milijarde dolara u 2009., dvostruko više nego prije nekoliko godina ali još uvijek manje od američke trgovine s Brazilom, Tajvanom ili Južnom Korejom. Jedan od razloga je nepostojanje istinske vladavine prava u Rusiji. Strane tvrtke i ulagači nađu se izloženi korumpiranim odlukama vlade ili politički povezanih mogula, s malo oslonca u pravosudnom sustavu da bi se mogli oduprijeti Kremlju ili lokalnim vlastima. (hina/metro-portal)

23.06.2010. 11:52:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh