Bakalar je jednostavno genijalna hrana
Priprema se u mnogim domaćinstvima, a ova poslastica sa sjevernog Atlantika bogata je hranjivim tvarima
Bakalar je zdrav, to vjerojatno znate, no ako mislite da je samo OK, uvjerit ćemo vas da je stvarno genijalan.
Dakle, da krenemo - sadrži puno vitamina, minerala i zdravih masti. Bogat je vitaminom B12, koji je važan za zdravlje živčanog i cirkulatornog sistema. Također, vitamin B12 sprečava anemiju tako što održava crvena krvna zrnca u dobrom stanju.
Drži krvni tlak pod kontrolom - studije su pokazale da konzumiranje omega-3 masnih kiselina može smanjiti krvni tlak, kao i rizik od srčanih bolesti. Pored toga, redovni unos omega-3 masnih kiselina je bolji za kontrolu krvnog tlaka nego smanjenje unosa soli.
Može smanjiti rizik od raka - bakalar ima još jedno čudesno svojstvo. Naime, namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama mogu pomoći u smanjenju rizika od raka debelog crijeva, a bakalar je bogat ovim važnim hranljivim materijama. Svakodnevna konzumacija ribljeg ulja može pomoći u usporavanju širenja raka debelog crijeva u ranim stadijima bolesti, ali se preporučuje konzultacija s liječnikom prije uzimanja dijetetskih suplemenata.
Poboljšava funkciju mozga - ako tražite hranu koja će vam održati mozak u formi, izaberite bakalar. Konzumiranje ribe dva do tri puta dnevno tijekom tjedna bi osiguralo 380 miligrama EPA i DHA dnevno (omega-3 masne kiseline).
Smanjuje kolesterol - bakalar, kao i mnoge vrste ribe, bogat je omega-3 masnim kiselinama. Našem tijelu su potrebne ove esencijalne masti, ali ne može ih samo proizvesti pa je važno da ih unosimo hranom. Dobijanje dovoljno omega-3 masnih kiselina može pomoći u smanjenju triglicerida, vrste nezdravog kolesterola.
Smanjuje rizik od srčanih oboljenja - pokazalo se da jedenje puno ribe smanjuje smrtnost od koronarne bolesti srca do 30 posto. Konzumiranje ribe poput bakalara najmanje jednom tjedno također smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. I to zbog omega-3 masnih kiselina.
Da ne duljimo - jedite bakalar!
Novi komentar