« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 9 godina i 8 mjeseci
TECH

Auto sjedalice postaju sve pametnije

Sustav može detektirati umor vozača i protresti ga da ne zadrijema, može pomoći starijim osobama praćenjem rada srca i kontaktirati hitnu službu

Pametna auto sjedalica za ugodniju vožnju
Pametna auto sjedalica za ugodniju vožnju (Arhiva)
Više o

auto sjedalice

,

pametne auto sjedalice

Već odavno auto industrija nije imuna na primjenu pametne tehnologije. Proizvođači sve više opremaju vozila tehnologijom koja komunicira s našim smartphonima i tabletima, a uskoro bi mogli i pametnim auto sjedalicama kojima nije dodan pridjev pametne, jer u vožnji masiraju vozača.

Iako je auto klima nešto što se podrazumijeva kao dio standardne opreme u automobilima, na kratkim relacijama u gradskoj vožnji vrlo često ju ne koristimo. Zato ljeti na visokim plusevima prilikom sjedanja u automobili dolazi do znojenja leđa ili stražnjice što ponekad zna biti neugodno.

Da bi taj problem riješili je osmišljena  klimatizirana auto sjedalica. Nedostatak rješenju je da  vozač mora sam regulirati temperaturu što nije praktično. Više nam se sviđa auto stolica koja detektira  umor vozača i tako smanjuje nesreće uzrokovane umorom. Razvijena je od strane istraživačkih timova Sveučilišta u Hirošimi i Tokiju.  

Njezin rad se temelji na novom sustavu senzora koji otkriva puls vozača na površini kože leđa i mjeri otkucaje srca. Tako sustav osim što može detektirati umor vozača i protresti ga da ne zadrijema, može pomoći starijim osobama praćenjem rada srca i kontaktirati hitnu službu  u slučaju nužde. Sustav je još uvijek u razvoju i razina funkcionalnosti nije u potpunosti provjerena.

Piše: Sanja Ledinek
19.09.2014. 10:12:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh