« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
BEZ UTJECAJA

Antibiotici ne pomažu kod upala sinusa

Antibiotici ne ublažavaju simptome sinusne infekcije i mogu potaknuti evoluciju bakterija otpornih na lijekove

Fotografija vijesti
Više o

bakterije

,

antibiotici

,

sinusi

,

virusi

Antibiotici ne pomažu protiv većine sinusnih infekcija iako ih liječnici rutinski prepisuju za te tegobe, vidi se iz nove američke studije, javlja Hina.

Istraživači koji su svoj rad objavili u časopisu Journal of the American Medical Association otkrili su da antibiotici ne ublažavaju simptome niti se pacijenti brže vrate na posao ako uzimaju antibiotike.

Antibiotici potiču evoluciju bakterija otpornih na lijekove pa su stručnjaci sve oprezniji kad je u pitanju prekomjerna potrošnja, osobito kad su u pitanju sinusne infekcije jer liječnici ne mogu odrediti je li bolest izazvala bakterija ili virus. Ako je infekcija virusna, antibiotici su bekorisni.

"Ne može se mnogo postići antibioticima", kaže Jane Garbutt s medicinskoga fakulteta u St. Louisu koja je vodila studiju. "Umjesto da svima dajemo antibiotike u nadi da ćemo pogoditi i pacijente s bakterijskom infekcijom, bolej bi se bilo suzdržati od antibiotika i pozorno pratiti stanje", rekla je za reuters Health.

To znači da treba pratiti poboljšava li se bolesnikovo stanje, a ne upotrebljavati lijekove osim običnih analgetika. Osobe sa sinusnom infekcijom, s akutnim sinusitisom, imaju dugotrajne simptome nalik gripi, curi im iz nosa i osjećaju bol oko očiju, nosa ili u čelu.

15.02.2012. 14:46:41
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Darko
    01.11.2012. 21:33
    O sinusima je mnogo pisano, nije objašnjeno čemu točno služe, ali kad se poremeti funkcija sinusa dolazi do velikih problema. Moje je mišljenje da sinusi prvenstveno služe za zagrijavanje udahnutog zraka koji odlazi u pluća. Danas živimo u takvom okruženju da nismo u mogućnosti samostalno odabrati okolinu radnih i životnih uvjeta, tako smo izloženi raznim vanjskim utjecajima koji štete našem zdravlju. Zbog svega toga dolazi do raznih upala i infekcija. Najviše su izloženi dišni kanali koji su posebno osjetljivi zbog toga što su obloženi nježnom sluznicom. Kad dođe do upale sluznice posljedice mogu biti jako teške jer su mnoge bolesti posljedica upale sluznice (sinusitis, rinitis, astma pa čak i želučane tegobe ). Nije poznato koji su glavni uzroci upale sinusa međutim prema nekim teorijama upala je virusna, pa prema tome antibiotici mogu biti kontraproduktivni jer mogu uništiti i dobre bakterije u organizmu. Kad se upali sluznica u sinusima javljaju se mnoge teorije o uzrocima kao: peludne alergije, grinje, loši uvjeti stanovanja i sl. Međutim kad se malo bolje sagleda u prošlom stoljeću nije bilo tako drastičnih slučajeva iako su životni uvjeti bili malo slabiji nego danas, teže upale javljaju se već kod male djece. Vjerojatno je razlog tome što se nekad živjelo u zdravijem okruženju, međutim što je tu je i treba se prilagoditi novim uvjetima stoga sam mišljenja da se navedeni zdravstveni problemi moraju riješiti isključivo na prirodan način.
    Na prirodan način navodim zato što sam i sam imao velike probleme upaljenih sinusa i sluznice koje sam riješio pripravkom na bazi meda i bilja. Postignute rezultate mnogi smatraju nevjerojatnima s obzirom na način i vremenski period oporavka. Pomogao sam mnogima od male djece do starijih, to znam zbog toga što su mi potvrdili da više nemaju zdravstvene probleme koje su imali ( glavobolje, curenje iz nosa, otežano disanje,povraćanje, spavanje u sjedećem položaju i još dosta toga što je teško opisati u nekoliko riječi ). Mnogi su obišli specijaliste, isprobali svakakvih lijekova i pomagala, mučili se godinama, a stanje se sve više pogoršavalo.
    Iz dosadašnjeg iskustva kod nekih osoba pripravak počinje djelovati nakon sat vremena ili tijekom prva 24 sata, do znatnog poboljšanja dolazi protekom tri dana, a potpuna stabilizacija nakon 2-3 tjedna. Kod teških kroničnih upala sinusa postupak je trebalo ponoviti. Sirup se pije tri puta na dan po jedna velika žlica (za juhu ili varivo) kod male djece upola manje u odnosu na odrasle tijekom desetak dana, nema nuspojava i ograničenja roka uzimanja međutim nije ni potrebno stalno uzimati sirup.
    Mišljenja sam, što se do sada u dosta slučajeva i potvrdilo da sam napravio pripravak u obliku sirupa na prirodnoj bazi koji može pomoći kod gore navedenih problema.

    Darko Vodopija - Kutina
    zdravisinusi@gmail.com
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh