« Glazba
objavljeno prije 5 godina i 7 mjeseci
VEČERAS

An Evening With Johnny Cash u Ljetnom vrtu Savske 160

Uz tradicionalni Cash repertoar inače Wanted Men svira i country fazu te se dio repertoara odnosi na pjesme iz American Recordings faze

Bit će odlično!!
Bit će odlično!! (Vintage Industrial)
Više o

Vintage ljetni vrt

,

Tomislav Malagurski

U subotu 15. rujna odat ćemo počast čovjeku u crnom koji je svijet zadužio glazbom - velikom Johnnyu Cashu, a na vama je da zaplešete i zapjevate uz 'I walk the line', 'Hey porter', 'Folsom prison blues', 'Ring of fire', 'Cry, cry, cry'... i dobro se zabavite. 

Glasovna interpretacija hrvatskog Casha, kako nazivaju mladog kantautora Tomislava Malagurskog, u kombinaciji sa renomiranim glazbenicima, nastupe benda WANTED MEN čini uvijek jedinstvenim i zanimljivim, kako vrsnim poznavateljima opusa i rada Johnny Casha, tako i svim ljubiteljima live glazbe.

Uz tradicionalni Cash repertoar inače Wanted Men svira i country fazu te se dio repertoara odnosi na pjesme iz American Recordings faze - 'Hurt', 'Personal Jesus', 'I wont back down', 'Rusty cage'...

Čeka vas večer uz Johnnyy Casha.

*************************************
JOHHNY CASH
Johnny Cash (rođen kao J.R. Cash; 26. veljače 1932. - 12. rujna 2003.), američki country glazbenik i pjevač. Mnogi ga glazbeni znalci i kritičari smatraju jednim od najutjecajnjih američkih glazbenika dvadesetog stoljeća.

Cash je bio poznat po svom dubokom, jedinstvenom basbaritonu, tutnjavi svog pratećeg sastava The Tennessee Three, ponašanju i crnoj odjeći zbog koje je dobio nadimak "Čovjek u crnom". Svoje je koncerte obično počinjao riječima "Hello, I'm Johnny Cash" ("Zdravo, ja sam Johnny Cash").

Većina Cashove glazbe, posebno one iz kasnijega razdoblja njegove karijere, zazivala je teme tuge, moralne patnje i iskupljenja. Najpoznatiji je po pjesmama "I Walk the Line", "Folsom Prison Blues", "Ring of Fire", "Get Rhythm" i "Man in Black". Snimao je i pjesme humorističnoga sadržaja, poput "One Piece of a Time" i "A Boy Named Sue", te pjesme o željeznici, primjerice "Rock Island Line". Snimio je i duet sa svojom drugom suprugom June Carter nazvan "Jackson".

Cashu je 1997. dijagnosticirana neurodegenerativna bolest zvana Shy-Dragerov sindrom. Kasnije je dijagnoza promijenjena u autonomnu neuropatiju popraćenu dijabetesom. Bolest je prisilila Casha da skrati turneje.

1998. hospitaliziran je s teškom upalom pluća, koja mu je poprilično ugrozila zdravlje. Albumi American III: Solitary Man (2000.) i American IV: The Man Comes Around (2002.) bili su Cashov odgovor na bolest u obliku pjesama tužnijeg tona u odnosu na prva dva albuma.

Snimljen je videospot za "Hurt", pjesmu Trenta Raznora iz Nine Inch Nailsa, prilagođenu Cashovu pogledu na svoju prošlost i osjećaje pokajanja. Taj se videospot danas smatra njegovim "epitafom", a osvojio je i kritičare i publiku.

June Carter umrla je 15. svibnja 2003. u 73. godini. Prije smrti rekla je Johnnyju da nastavi raditi, pa je on nastavio snimati te čak dvaput nastupio u memorijalnom centru obitelji Carter u Bristolu u državi Virginia. (Koncert 5. srpnja 2003. bio je njegov posljednji javni nastup).

Na koncertu 21. lipnja 2003., prije nego je otpjevao "Ring of Fire", Cash je pročitao izjavu o svojoj pokojnoj supruzi koju je napisao neposredno prije tog nastupa. Rekao je da ga Junein duh gleda i da ga je došla posjetiti prije nego što stupi na pozornicu. Jedva je uspio otpjevati pjesmu. Unatoč slabom zdravlju, govorio je da se raduje danu kada će opet moći hodati i baciti svoja invalidska kolica u rijeku pokraj svog doma.

Johnny Cash umro je nepuna četiri mjeseca nakon svoje supruge, 12. rujna 2003., u bolnici u Nashvilleu u državi Tennessee. Pokopan je pokraj June u Hendersonville Memory Gardensu pokraj svoga doma u Hendersonvilleu u državi Tennessee. Navršio je 71 godinu.

Tijekom uspješne 55-godišnje karijere prodao je više od 90 milijuna albuma i zauzeo "dominantnu poziciju u povijesti glazbe".

15.09.2018. 14:17:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh