« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
POVIJESNA ODLUKA

Američki demokrati u grozničavoj potjeri za glasovima za reformu zdravstva

Američki predsjednik i demokratski čelnici u Kongresu su snažno lobirali među demokratskim zastupnicima i biračima, kako bi osigurali dovoljnu potporu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

amerika

,

zakon o reformi zdravstva

Manje od 48 sati do glasovanja u Predstavničkom domu, predviđenog za nedjelju u 14 sati po lokalnom vremenu, demokrati koji imaju 253 zastupnička mjesta, još uvijek nemaju 216 glasova potrebnih za prihvaćanje zakona.

Prema posljednjim podacima, koje prenose američke TV mreže, 207 demokratskih zastupnika je najavilo da će glasovati za zakon, a 29 protiv njega. Najvećem pritisku izložena je skupina od 20-ak neodlučnih demokrata koji su rekli da ne znaju kako će glasovati.

Čelništvo demokrata, predvođeno predsjednicom Predstavničkog doma Nancy Pelosi, vrši osobni pritisak na svakog njih da prijeđe u tabor pristaša zakona, dok ih republikanci nagovaraju da glasuju protiv.

Nakon više od godinu dana burne kongresne i javne rasprave o reformi zdravstva, Predstavnički dom u nedjelju će glasovat o verziji zakona koju je u prosincu 2009. prihvatio Senat, uz paket manjih izmjena unesenih kako bi se pridobili neodlučni zastupnici.

Svi republikanci protiv

Svih 178 republikanaca glasovat će protiv, a za blokiranje zakonskog prijedloga potrebno je da im se pridruži 38 demokrata. Republikanci, koji se ogorčeno protive zakonu tvrdeći da vlada s njim preuzima zdravstvo, tvrde da je preopširan (2200 str.), preskup i da bi poremetio postojeći sustav zdravstvene skrbi.

Predsjednik Obama u subotu poslijepodne će u Bijeloj kući primiti cijeli klub demokratskih zastupnika kako bi ih još jednom pozvao da podrže reformu zdravstva, najambiciozniji domaći projekt njegove administracije.

Nancy Pelosi je izjavila u petak da će zastupnici, kada izađu na glasovanje imati "sva potrebna jamstva" da će isti zakonski paket biti prihvaćen u Senatu.

"Kada stavimo zakon na glasovanje, donijet ćemo značajnu pobjedu za američki narod", kazala je Pelosi. Predsjednik Kluba demokratskih zastupnika James Clyburn, izjavio je kako se "osjeća vrlo siguran da će zakon proći" u nedjelju. Čelnik manjine u Predstavničkom domu John Boehner, kazao je da će glasovanje biti "prilično tijesno".

Boehner je ponovio svoje obećanje da će učiniti sve što može kako bi se spriječilo donošenje zakona. "Republikanci ne mogu pobijediti ovaj zakon, ali američki ljudi mogu", rekao je Boehner, uz poruku demokratima da će ih birači kazniti na kongresnim izborima u studenome.

Povijesni potez demokrata

Obama je u petak govorio na skupu u Sveučilištu George Mason, u Virginiji, najavljujući da će demokrati "učiniti nešto povijesno ovoga vikenda". Glasovanje će, po njemu, biti izbor između "pobjede za osiguravatelje i pobjede za američki narod". U duhu preizborne kampanje, pozvao je okupljene pristaše da ne odustaju i pruže snažnu osobnu potporu kako bi se prihvatio povijesni zakon.

Tijekom proteklih nekoliko dana, Obama je obavio više od dvadesetak poziva a sastao se s isto toliko zastupnika, nastojeći osigurati glasove, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs.

Gibbs je u četvrtak objavio da je Obama odgodio put u Indoneziju i Australiju do lipnja, kako bi do kraja sudjelovao u borbi za reformu zdravstva.

Ako bude prihvaćen, zakon o reformi zdravstvene skrbi bio bi najveće proširenje vladinih socijalnih programa u SAD-u od uvođenja sustava socijalne sigurnosti 1930-ih godina, te programa medicinske skrbi za starije, siromašne i hendikepirane građane - Medicare i Medicaid, 1960-ih.

Kombinacijom vladinih poticaja i subvencija, njime bi se zdravstveno osiguranje proširilo na oko 32 milijuna Amerikanaca, od 47 milijuna koliko ih trenutačno nema zdravstveno osiguranje.

Prema analizama nestranačkog Kongresnog ureda za proračun (CBO), trošak provedbe zakona bio bi 940 milijardi dolara u idućih 10 godina, a njime bi se u istom razdoblju proračunski deficit smanjio za 138 milijardi dolara. U desetljeću nakon toga, deficit bi se smanjio za dodatnih 1200 milijardi dolara.

Zdravstvo u SAD čini gotovo jednu šestinu gospodarstva, ili oko 17 posto BDP-a. Godine 2009. u američkom je zdravstvu potrošeno 2500 milijardi dolara, ili oko 8000 dolara po stanovniku, ali je SAD tek na 37. mjestu u svijetu po kvalitete zdravstvene skrbi, prema ljestivici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Prema zdravstvenim statistikama OECD-a, SAD je često na dnu ljestvice među 12 najrazvijenijih industrijskih zemalja svijeta. (hina/metro-portal)

19.03.2010. 23:22:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh