« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
SAMUEL ŽBOGAR

Konferencija neće biti obilježena neuspjehom iako Srbija neće sudjelovati

Slovenski ministar vanjskih poslova izjavio je da je konferencija zapravo početak jednog procesa u koji će kasnije sigurno biti uključena i Srbija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Srbija

,

Samuel Žbogar

,

konferencija

"Nažalost čini se da na konferenciji neće biti predsjednika Srbije Borisa Tadića, ali sudjelovat će sedam predsjednika vlada iz regije, a mislim da je i Srbija teško donijela odluku da neće sudjelovati", rekao je Žbogar u petak navečer za emisiju "Odmevi" Slovenske televizije.

Žbogar je rekao da očekuje da će i Srbija prije ili kasnije biti uključena u proces koji će otvoriti sutrašnja konferencija, a riječ je o procesu, kako je pojasnio, u kojemu zemlje u regiji i njihovi čelnici žele Europskoj uniji poslati poruku da žele početi s dijalogom i suradnjom koja će biti usmjerena u budućnost, a ne sa sporovima o problemima iz prošlosti.

Dodao je da je predsjednik slovenske vlade Borut Pahor u pokušaje da Tadić dođe na konferenciju uložio mnogo truda i da je i dalje "u kontaktu" s Beogradom iako kako je dodao u sadašnjem trenutku izgleda da Tadić neće doći.

Odbijanje Srbije koja je važna za stabilnost regije da dođe na takav sastanak "moralo bi brinuti i Europsku uniju", rekao je Žbogar u razgovoru za Slovensku televiziju, dodajući da je Slovenija među rijetkim članicama EU-a koja se zauzima za proširenje EU-a na zapadni Balkan.

Žbogar je posebno istaknuo kao pozitivan primjer za ostale države u regiji sadašnji odnos Slovenije i Hrvatske koje su bile spremne prevladati svoj bilateralni granični spor, a sada su zajednički djelovale na organizaciji konferencije.

Izražavajući žaljenje što će izostati dolazak srbijanskog predsjednika Tadića, Žbogar je istaknuo da Hrvatska zaključuje pregovore s Europskom unijom, dok za za ostale zemlje u regiji zbog okolnosti u kojima se nalazi Europska unija nije izgledno da će uskoro ući u EU, pa je u tom pogledu izostanak s konferencije za Srbiju propuštena prilika.

Žbogar je istaknuo interes Slovenije da se s vremenom sve države zapadnog Balkana uključe u EU, te dodao da će jednom države nastale na području bivše Jugoslavije u EU-u djelovati kao "interesna" skupina, kad sve budu u članstvu EU-a.

20.03.2010. 09:09:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh