« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
POBOLJŠANJE ODNOSA

Susreću se grčki i makedonski premijer poradi rasprave o imenu

Premijeri Makedonije i Grčke, Nikola Gruevski i Georgi Papandreu sastat će se 25. ožujka u Bruxellesu u pokušaju ostvarenja napretka u pogledu imena Makedonije

(Wikipedia)
Više o

Makedonija

,

Grčka

,

rasprava

,

ime

Taj susret će se odvijati u sklopu europskog summita 25. ožujka u Bruxellesu, prema priopćenju ureda makedonskog premijera Gruevskog.

"Tim susretom se pokušavaju popraviti odnosi između dviju zemalja koje pokušavaju pronaći prihvatljivo rješenje spora o imenu", dodaje se u priopćenju.

Atena od 1991. blokira međunarodno priznanje Makedonije pod tim imenom, smatrajući kako ono pripada grčkoj povijesnoj i kulturnoj baštini. Nova država primljena je u UN 1993. pod privremenim imenom "Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija".

Istodobno je, nastojeći riješiti spomenuti problem, Atena nastavila sprečavati makedonski ulazak u NATO, kao i otvaranje pregovora o pridruženju te države EU-u. Za pokretanje tih pregovora potrebna je jednoglasnost 27 članica EU i Grčke.

Atena se sada zalaže za naziv koji bi uključivao geografsko određenje, podsjetio je krajem veljače glasnogovornik grčkog ministarstva vanjskih poslova Grigoris Delavekouras.

Grčki mediji su u prošlosti spominjali naziv "Sjeverna Makedonija". UN-ov izaslanik za pitanje imena Matthew Nimetz je krajem veljače posjetio Skoplje i Atenu. (hina/metro-portal)

19.03.2010. 22:36:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh