« Muškarci
objavljeno prije 1 mjesec i 18 dana
SAVJETI

Aktivni muškarci imaju manju šansu za čak 9 vrsta raka

Kardiorespiratorna kondicija odnosi se na sposobnost osobe da radi aerobne vježbe, poput trčanja, vožnje biciklom i plivanja kroz dulje razdoblje

Plivajte!
Plivajte! (Arhiva)
Više o

karcinom

,

muškarci

,

aktivni muškarci

Muškarci s dobrom kardiorespiratornom kondicijom imaju daleko manju vjerojatnost da će razviti rak glave i vrata, želuca, gušterače, jetre, crijeva, rektuma, bubrega, pluća i jednjaka.

Kardiorespiratorna kondicija odnosi se na sposobnost osobe da radi aerobne vježbe, poput trčanja, vožnje biciklom i plivanja kroz dulje razdoblje.

Nova studija, objavljena u British Journal of Sports Medicine, obuhvaća rezultate koje su sakupili stručnjaci iz Švedske praćenjem više od milijun muškaraca koji su imali u prosjeku 33 godine.

Sudionici su služili vojni rok u Švedskoj između 1968. i 2005.

Na početku regrutacije muškarci su prošli niz testova koji su procjenjivali više čimbenika uključujući njihovu visinu, težinu, krvni tlak, snagu mišića i kardiorespiratornu spremnost.

Tijekom razdoblja praćenja oko 84 000 ih je dobilo rak.

Istraživači su ustanovili da su muškarci s višom razinom kardiorespiratorne kondicije u odnosu na one s niskom razinom imali:

- 19 posto manje šanse za razvoj raka glave i vrata.

- 39 posto manju vjerojatnost da će razviti rak jednjaka

- 21 posto manje šanse za razvoj raka želuca.

- 40 posto manje šanse za rak jetre.

- 18 posto manje šanse za razvoj raka crijeva i 5 posto manje šanse za razvoj raka rektuma

- 20 posto manje šanse za razvoj raka bubrega.

- 42 posto manje šanse za razvoj raka pluća.

- 12 posto manje šanse za razvoj raka gušterače.

"Ovi rezultati mogli bi se koristiti u kreiranju politike javnog zdravstva, dodatno jačajući poticaj za promicanje intervencija usmjerenih na povećanje [kardiorespiratorne sposobnosti] kod mladih", napisali su autori.

Istraživači su otkrili da je veća kardiorespiratorna sposobnost povezana s blagim (sedam posto) povećanim rizikom od raka prostate i 31 posto većim rizikom od raka kože.

Prethodno istraživanje koje je ispitivalo isti skup podataka sugeriralo je da blagi porast rizika od raka prostate nije bio povezan s višom stopom agresivnog raka prostate, ili smrti od raka prostate, a mogao bi se pripisati većem broju pregleda.

Autori su sugerirali da se veća stopa raka kože može objasniti "većom izloženošću UV zračenju".

09.03.2024. 15:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    09.03.2024. 16:33
    super vijest
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh