« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
10.000

Afganistan: Prosvjedi zbog paljenja Kurana

Jedan je muškarac ubijen tijekom prosvjeda na sjeveru Afganistana zbog najave američkog pastora da će spakliti Kuran u subotu, 11. rujna

U Afganistanu se prosvjeduje zbog najave paljenja Kurana
U Afganistanu se prosvjeduje zbog najave paljenja Kurana (Getty Images)
Više o

Kuran

,

Terry Jones

,

rođeni 19. kolovoza

,

početak škole u Dalmaciji

Na sjeveru Afganistana prosvjednici su, bijesni zbog najave američkog pastora da će spaliti primjerke Kurana, napali bazu NATO-a u Faizabadu, a jedan muškarac je ubijen, javlja Reuters.

10.000 ljudi je nakon jutarnje molitve povodom ramazanskog Bajrama izašlo na ulice, a neki su se kamenjem obrušili na bazu NATO-a kojim upravlja njemački kontingent, priopćio je glasnogovornik pokrajinske vlade Amin Sohail. Prosvjednik je ubijen kada su vojnici iz baze otvorili vatru.

Glasnogovornik ISAF-a, međunarodnih snaga predvođenih NATO-om, kazao je da ISAF zna za nerede u Faizabadu, glavnom gradu Badakšana, te da je pokrenuta istraga.

Terry Jones, vođa male pentekostalne crkve s oko 30 članova u Gainesvillu na Floridi, planirao je spaliti primjerke islamske svete knjige u subotu, na devetu obljetnicu terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001.

Američki State Department u četvrtak je izdao globalno upozorenje za putovanja, u kojem poziva Amerikance na oprez zbog mogućih antiameričkih prosvjeda u nekim zemljama, kao odgovor na planirano spaljivanje Kurana. Mnoge američke TV mreže i drugi mediji u četvrtak su najavili da neće prenositi video snimke ili fotografije spaljivanja Kurana, ako do njega u subotu ipak dođe.

Pastor Jones kazao je u četvrtak da odustaje od te namjere u zamjenu za preseljenje sporne džamije u blizini tzv. Ground Zeroa u New Yorku. Imam iz New Yorka koji vodi sporni projekt izgradnje džamije opovrgao je međutim tvrdnje da će promijeniti lokaciju, kako bi zauzvrat pastor Jones odustao od najavljenog spaljivanja Kurana. (hina/metro-portal)

10.09.2010. 13:29:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh