« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
TEHNOLOGIJA NA TESTU

Čile: U spašavanju rudara koriste se dosad neviđene metode

Spašavanje rudara koji se nalaze na 700 metara dubine prije 15 godina ne bi bilo moguće, ali nove tehnologije i tehnike čine čuda

U spašavanju rudara koriste se dosad neviđene metode
U spašavanju rudara koriste se dosad neviđene metode (Wikipedia)
Više o

La Sagrada Familia

,

Davor Permin

,

Dražen Šižgorić

,

Zdravko Kovačević

Operacija spašavanja 33 rudara zarobljenih u rudniku na sjeveru Čilea stavlja na ispit tehnološke mogućnosti bušenja i pomoći preživljavanja u skučenom prostoru, u okviru pothvata koji bi prije petnaestak godina sigurno bio nezamisliv.

Od bušilica koje probijaju tvrdi kamen kako bi čim prije stigle do rudara, preko šupljih sonda - "golubica" - promjera 12 cm, po kojima im se spušta hrana i voda, do košare koja ih na kraju treba izvući na površinu, svi elementi u rudniku San Joseu se ispituju i usavršavaju.

Što se tiče bušilica, trenutačno se koriste Schramm T-130 koja se inače koristi za bušenje bunara, moćna Strata 950 konstruirana 2009. za rudarsku industriju, a uskoro (oko 18. rujna) će se postaviti i RIG-422 koji se primjenjuje u naftnoj industriji.

>> Čileanski rudari spas bi mogli naći u igranju igrica

"Najteže je što još ispitujemo tehnologiju na tom polju. Ovo je prvi put da se pristupa ovakvom spašavanju na dubini od 700 metara", rekao je Omar Gallardo, rudarski inženjer sa sveučilišta u Santiagu. "Činimo sve što je u ljudskoj moći i što današnja tehnologija omogućuje", ocijenio je on.

Prije deset do petnaest godina bilo bi puno teže provesti ovakvu operaciju, a posebice usmjeriti bušenje prema prostoriji u koju su se sklonili rudari, sedamsto metara ispod zemlje, gdje ih je jedna istraživačka sonda pronašla nakon 17 dana, rekao je Andres Sougarret, koordinator radova.

"Od velike je pomoći i što se snaga strojeva povećala s vremenom. I komunikacijska sredstva su bolja, što omogućuje bolje donošenje odluka. Mislim da prije dvadeset godina ovakva operacija ne bi bila moguća. Svi bi umrli pod zemljom", kazao je Gallardo.

I "golubice" su doživjele promjene. Zahvaljujući trudu inženjera, one su se od neobrađenog šupljeg metalnog valjka dugog 1,60 m i promjera 12 cm pretvorile u plastične cijevi duge 4 metra kroz koje je uspostavljena redovita komunikacija s rudarima i po kojima im se spuštaju topli obroci, lijekovi, knjige i videooprema.

Isto tako se usavršava košara duga 2,5 m, promjera 55 do 60 cm koja će ih izvući na površinu pomoću dizalice i na kojoj su predviđene zalihe kisika, vode, hrane, komunikacijska oprema i autopilot za slučaj nužde.

Posebne čarape od bakrene niti s baktericidnim sredstvom, odjeća koja sprječava znojenje u uvjetima povišene vlažnosti, "suha" pjena za održavanje higijene: tehnologija se brine i za zdravlje rudara koji su se našli u okolnostima što ih američka svemirska agencija NASA naziva "dosad neviđenim".

S Operacijom svetog Lovre, koja je dobila ime po svecu zaštitniku rudara, Čileanci utiru nove putove na mnogim područjima, ocjenjuju NASA-ini stručnjaci na licu mjesta. (hina/metro-portal)

10.09.2010. 12:25:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh