« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 mjeseci i 10 dana
MMMM

Acai bobice - puno zdravlja u malom pakiranju

Ova namirnica sadrži omega 3 masne kiseline, elektrolite, B vitamine i minerale pa su zato prava bomba zdravlja

Čudo iz prirode
Čudo iz prirode (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

nutrijenti

,

acai bobice

Acai bobice postale su pravi hit u svijetu zdravlja i ljepote, a status 'superhrane' dobile su zbog antioksidacijskih svojstava te nutritivne vrijednosti. Naime, ova namirnica sadrži omega 3 masne kiseline, elektrolite, B vitamine i minerale pa su zato prava bomba zdravlja.

Danas acai bobice možemo koristiti i u formi soka, praha te pilula. No, zašto su toliko zdrave?

Čuvaju srce - antioksidansi i omega tri masne kiseline snižavaju rizik od srčanih bolesti, a acai bobice obiluju njima. Održavaju krvožilni i srčani sustav zdravim te sadrže antocijanine koji sprječavaju oksidaciju kolesterola pa tako održavaju tlak stabilnim.

Jačaju mozak - budući da zaustavljaju upalne procese u tijelu i štite organizam, acai bobice također čuvaju zdravlje mozga u procesu starenja. Oksidativni stres povezan je s mnogim neurološkim problemima poput gubitka pamćenja. Međutim, antioksidansi u bobicama smanjuju taj proces u mozgu. Osim toga, potiču uklanjanje toksičnih ili mrtvih stanica te tako omogućuju bolju komunikaciju između moždanih stanica.

Poboljšavaju krvni šećer - ovo voće snižava rizike povezane s pretilošću i inzulinskom rezistencijom te dijabetesoma tipa II. U 30-dnevnoj studiji sudionici su morali uzimati 200 grama bobica svaki dan. Na kraju studije pokazalo se da su bobice snizile razine glukoze u krvi. Pali su i kolesterol te trigliceridi što je značilo da je tijelo počelo iskorištavati šećer, a ne ga spremati u obliku masti.

Pomažu u borbi protiv raka - antioksidansi u bobicama mogu tretirati primarni uzrok formiranja raka, poput oksidativne štete u organizmu ili upala te tako mogu pomoći u prevenciji tumora. U studiji provedenoj na miševima, acai bobice usporile su širenje tumora te obnovile štetu na DNK u 10 tjedana. Znanstvenici pripisuju to antioksidansima kojima bobice obiluju. Iako je potrebno još mnogo istraživanja, trenutno se i zbog toga vode kao prava super hrana.

17.08.2019. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    17.08.2019. 09:28
    ovo bi volio probati
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh