Trik za smanjivanje unosa kalorija
Nakon ponovnog zagrijavanja, škrob u tjestenini se više ponaša kao onaj u grahoricama, bananama ili zobi
Tjestenina je omiljena ljetna hrana, no ipak sadrži otprilike 390 kcal na 100 grama, što nije malo, a osim toga, većina tih kalorija čini škrob koji se u našem tijelu pretvara u šećer, odnosno skladišti kao salo.
No, znanstvenici imaju dobru vijest za sve ljubitelje tjestenine - postoji način da se smanji broj kalorija u njoj.
Recept je izuzetno jednostavan - ne jesti tjesteninu odmah nakon kuhanja, već ohladiti i ponovno zagrijati. To je otkriće zapravo slučajan nalazak u eksperimentu BBC-ove televizije u emisiji Trust Me, I'm a doctor.
U njoj su ispitanicima davali tjesteninu, a nakon toga im mjerili razinu šećera u krvi svakih 15 minuta. Oni koji su jeli svježe skuhanu tjesteninu imali su čak dvostruko veće razine šećera u krvi nego oni koji su jeli iste količine tjestenine koja je prvo bila ohlađena, a potom opet zagrijana.
"Nakon ponovnog zagrijavanja, škrob u tjestenini se više ponaša kao onaj u grahoricama, bananama ili zobi", rekao je dr. Chris van Tuelleken zaslužan za neobično, no važno otkriće.
Drugim riječima, grijani ostaci ručka ili večere, barem dok je riječ o tjestenini, zdravija su opcija. Naime, na taj se način smanjuje rizik od dijabetesa, kao i pretilosti
Novi komentar