« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 dana i 6 sati
SAVJETI

5 visokoproteinskih namirnica za doručak

Postoji nekoliko prednosti dodavanja proteina za doručak, uključujući povećanu sitost i zadovoljstvo, kao i pozitivan utjecaj na cjelokupno zdravlje

Doručak iz snova
Doručak iz snova (Arhiva)
Više o

hrana

,

doručak

,

visokoproteinske namirnice

Ttradicionalne opcije za doručak, poput tosta, žitarica i peciva, sadrže puno ugljikohidrata i malo proteina. Od jedenja ovih namirnica dobijemo nalet energije, ali zbog brze potrošnje ugljikohidrata, osjećaj sitosti ne traje dugo. Zato bi u prehranu, posebice doručak, trebalo dodati namirnice bogate proteinima.

Postoji nekoliko prednosti dodavanja proteina za doručak, uključujući povećanu sitost i zadovoljstvo, kao i pozitivan utjecaj na cjelokupno zdravlje. Nutricionistica Patricia Kolesa ističe da "proteini čine većinu naših stanica, organa i mišića. Količina proteina koju skladištimo stalno se mijenja, stoga je najbolje rasporediti unos proteina tijekom dana kako biste podmirili potrebe tijela."

Kao prednosti konzumiranja proteina, nutricionistica je izdvojila kontroliranje šećera u krvi, poboljšanje zdravlja srca, pružanje dugotrajne energije te izgradnju i obnovu mišića. U nastavku izdvajamo namirnice koje su nutricionisti proglasili najboljim visokoproteinskim opcijama za doručak. 

Grčki jogurt - nutricionistica Sheri Gaw objašnjava da je "uključivanje porcije grčkog jogurta uz doručak siguran način za započinjanje dana s velikom dozom proteina koji zasićuju". Dodaje i da unosimo probiotike u tijelo jedenjem grčkog jogurta, koji su važni za zdravlje probavnog sustava. "Probiotici podupiru zdravu crijevnu mikrobiotu, potencijalno jačajući imunitet, smanjujući sistemsku upalu i rizik od kroničnih bolesti", tvrdi Gaw, prenosi Eating Well.

Jaja - jaja su najpopularniji izvor proteina i sadrže devet esencijalnih aminokiselina koje tijelo ne može samo proizvesti. Nutricionistica Lilian Nwora ističe da su "jaja svestrana i relativno isplativ način za dodavanje više proteina u doručak". Ovu namirnicu možete pripremiti na različite načine i uživati u ukusnim obrocima. 

Losos - losos predstavlja izvrstan izvor proteina te je bogat omega-3 masnim kiselinama, vitaminom D i drugim hranjivim tvarima koje podržavaju cjelokupno zdravlje. Omega-3 mogu poboljšati zdravlje srca smanjujući upalu, snižavajući kolesterol i čineći krvne žile elastičnijima, prenosi Eating Well.

Tofu - tofu možda nije prva namirnica koja će većini pasti na pamet kada razmišljaju o doručku, ali ipak je svestrana namirnica koja se lako može uklopiti u bilo koji recept. Oko pola šalice tofua, dakle nekih 126 grama, sadrži 22 grama proteina i manje od dva grama zasićenih masti, prenosi Eating Well. "Tofu je nemasna, visokoproteinska opcija za početak dana kao alternativa tradicionalnim jajima i mliječnim proizvodima", objašnjava nutricionistica Eliza Whitaker. Osim proteina, jedenjem tofua u tijelo se unose i nezasićene masti koje podržavaju zdravlje srca te biljni probiotici za zdravlje crijeva. 

Zrnati sir - zrnati sir stekao je popularnost na društvenim mrežama, zahvaljujući visokom udjelu proteina. Kako prenosi Eating Well, jedna šalica zrnatog sira sadrži oko 25 grama proteina. Sa zrnatim sirom kao odličnom visokoproteinskom namirnicom slaže se i Kolesa.  "Svježi sir je odličan izbor jer je prepun drugih bitnih vitamina i minerala, poput kalija, kalcija i vitamina B12. Dodajte ga u kajganu za još ukusniji okus, namažite na tost od cjelovitog zrna ili ga pojedite u kombinaciji s nekim voćem", ističe Kolesa. 

Stoga, ne čekajte ni časa - napravite si zdrav i izdašan doručak!

11.06.2024. 08:28:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    11.06.2024. 10:01
    mljac
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh