Zašto je češnjak toliko zdrav?
Ovo istraživanje pruža čvrstu osnovu za daljnje studije i može potaknuti širu primjenu češnjaka u prehrani kao preventivnog sredstva za različite zdravstvene probleme
Češnjak, kojeg mnogi u Hrvatskoj smatraju narodnim lijekom i jednom od najzdravijih namirnica biljnog porijekla, sada ima i znanstvenu potvrdu svojih blagotvornih svojstava.
Znanstvenici iz Kine su proveli opsežnu studiju kako bi ispitali utjecaj češnjaka na kardiovaskularni sustav i razinu šećera u krvi.
Studija, koja se temelji na analizi 29 objavljenih znanstvenih radova, obuhvatila je 1.567 ispitanika u dobi od 18 do 80 godina, a svi su imali različite dijagnoze.
Među bolestima koje su istraživane bile su dijabetes tipa 2, visoki krvni tlak, pretilost, koronarna bolest srca, nealkoholna masna bolest jetre i sindrom policističnih jajnika.
Što ako ga redovito konzumirate?
Ispitanicima je češnjak davan u različitim oblicima: sirov, u prahu, kao suplement i kao ekstrakt. Rezultati studije pokazali su da češnjak u svim slučajevima pozitivno djeluje na pacijente.
Znanstvenici su utvrdili da češnjak može pomoći u snižavanju krvnog tlaka i "lošeg" kolesterola, normalizaciji šećera u krvi i ubrzavanju sinteze organskih spojeva u tijelu.
Dodatno, redovita konzumacija češnjaka poboljšava cirkulaciju krvi i sprječava stvaranje masnoće u jetri. Ovi nalazi dodatno potvrđuju dugogodišnju reputaciju češnjaka kao moćnog prirodnog lijeka.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar