« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 17 dana
SAVJETI

5 namirnica za fit prehranu

Maslinovo ulje sadrži dobre masnoće koje uključuju protuupalne spojeve kao što su oleinska kiselina, omega-3 masne kiseline i polifenoli

Jedina masnoća za kuhanje je upravo ova...
Jedina masnoća za kuhanje je upravo ova... (Arhiva)
Više o

prehrana

,

namirnice

,

skidanje kilograma

,

fit

Michael Mosley popularizirao je povremeni post i razvio dijetu Fast 800 koja kombinira povremeni post i mediteransku prehranu. Sada je podijelio pet skupina namirnica koje bi trebali konzumirati svi koji žele skinuti suvišne kilograme.

Dr. Mosley kune se u povrće bez škroba, maslinovo ulje, punomasne mliječne proizvode, orašaste plodove i sjemenke te nemasne bjelančevine.

Povrće koje Mosley preferira su brokula, špinat, cvjetača, krastavac i patlidžan jer "sadrže mnoštvo vitamina, minerala i drugih važnih hranjivih tvari poput fitokemikalija", za koje se pokazalo da snižavaju kolesterol i rizik od dijabetesa tipa 2 te istovremeno pomažu probavi.

"Maslinovo ulje može se koristiti kao preljev za salatu ili umak. Ono sadrži dobre masnoće koje uključuju protuupalne spojeve kao što su oleinska kiselina, omega-3 masne kiseline i polifenoli. Poznato je da te tvari smanjuju učinke na depresiju i zdravlje crijeva, kao i da smanjuju rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti i snižavaju krvni tlak", pojasnio je.

Maslinovo ulje trebalo bi zamijeniti maslac, margarin i majonezu

Studija Sveučilišta Harvard iz 2022. pokazala je da su ljudi koji su konzumirali nešto više od pola žlice maslinovog ulja dnevno, imali 19 posto manji rizik od smrti tijekom 28 godina, u usporedbi s onima koji to nisu činili.

"Maslinovo ulje trebalo bi zamijeniti maslac, margarin i majonezu", poručili su tada znanstvenici.

Punomasni mliječni proizvodi, poput grčkog jogurta i mlijeka, iznenađenje su na liječnikovom popisu. Naime, smjernice preporučuju nemasno ili obrano mlijeko, ali dr. Mosley čvrsto vjeruje da je punomasno mlijeko zdravija opcija.

"Sadrži više esencijalnih masnih kiselina poput omega-3, visoke razine proteina, vitamina B12 i joda, za koje je poznato da usporavaju kognitivni pad, smanjuju tjeskobu i depresiju, kontroliraju razinu energije i poboljšavaju brzinu metabolizma", navodi.

Na Mosleyevu popisu su i orašasti plodovi i sjemenke poput badema, indijskih oraščića, lješnjaka i pistacija te nemasni proteini poput ribe, puretine, pilećih prsa i tofua.

"Dijeta koja je bogata nemasnim proteinima ima mnoge zdravstvene prednosti: smanjuje glad, snižava krvni tlak, pomaže u kontroli težine, poboljšava mišićnu masu i snagu te smanjuje rizik od osteoporoze jer su nemasni proteini izvrsni za zdravlje kostiju", zaključio je dr. Mosley.

12.03.2024. 08:29:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    12.03.2024. 09:18
    super
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh