« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 17 dana
SAVJETI

Antioksidansi na tanjuru

Pet namirnica bogatih antioksidansima koje bi češće trebale biti na našem meniju

Evo, recimo...
Evo, recimo... (Arhiva)
Više o

hrana

,

antioksidansi

Antioksidansi su esencijalni spojevi koji pomažu neutralizirati slobodne radikale u tijelu. Ti spojevi štite stanice od oštećenja i smanjuju rizik od kroničnih bolesti, a u tijelo se mogu unijeti i prehranom. Određene namirnice poznate su po tome što su bogate antioksidansima, a za ovih pet vrsta namirnica smatra se da su najbolji izvor antioksidansa.

Bobičasto voće - bobičasto voće, poput jagoda, borovnica, malina i kupina, bogato je antioksidansima poput flavonoida, antocijanina i vitamina C. Ovi spojevi, koji se nalaze u bobičastom voću, pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i upala. 

Lisnato povrće - povrće poput špinata, kelja i blitve izvrsni su izvori antioksidansa poput vitamina C, vitamina E i beta-karotena. Ove hranjive tvari pomažu jačanju imunološkog sustava i smanjenju upale, prenosi Health Shots.

Orašasti plodovi - orašasti plodovi poznati su po mnogim dobrobitima te su bogati antioksidansima i vitaminom E, posebice bademi, orasi i pistacije. Uključivanje orašastih plodova u prehranu može pozitivno utjecati na zdravlje srca i zaštititi od oksidativnog stresa.

Antioksidansi čuvaju zdravlje arterija

Rajčice - rajčice su bogate likopenom, snažnim antioksidansom koji se povezuje sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti i određenih vrsta raka. Rajčice se mogu jesti na više načina, ali Health Shots prenosi da kuhanje rajčica povećava bioraspoloživost likopena. Pojam bioraspoloživosti označava količinu tvari koja dospijeva u krv na različite načine, uključujući i putem hrane.

Tamna čokolada - tamna čokolada sadrži flavonoide koji imaju snažna antioksidativna svojstva, prenosi Health Shots. Redovita konzumacija tamne čokolade može poboljšati zdravlje srca i smanjiti rizik od određenih bolesti.

Antioksidansi nisu uvijek dobri za naše zdravlje

11.03.2024. 18:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh