« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 16 dana
SAVJETI

Tjestenine koje možete jesti uvijek

Hrana od cjelovitih žitarica obično je bolja za kontrolu razine glukoze u krvi jer obično ima niži glikemijski indeks

Što je zdravo?
Što je zdravo? (Arhiva)

Ugljikohidrati koji se nalaze u tjestenini uzrokuju skok glukoze, zbog čega bi se dijabetičari trebali kloniti. Ipak, postoje opcije i za tu skupinu ljudi. Na TikToku ih je pobrojala endokrinologinja, poznatija kao The Voice of Diabetes.

Kvinoja - prema endokrinologinji, kvinoja je kompletan protein i sadrži dobru količinu vlakana. Studija objavljena u časopisu Nutrients otkrila je da popularna žitarica ublažava skokove šećera u krvi nakon jela.

Tjestenina na bazi mahunarki - ova vrsta tjestenine bogata je vlaknima i proteinima koji usporavaju razgradnju ugljikohidrata u glukozu u krvi. Stoga mahunarke često ne uzrokuju velike skokove u razini šećera u krvi, pogotovo ako porcije nisu prevelike. The Voice of Diabetes preporučuje opcije od leće, slanutka ili crnog graha.

Tjestenina od cjelovitih zrna pšenice - ova vrsta tjestenine napravljena je od cjelovitog pšeničnog brašna, koje sadrži više vlakana i hranjivih tvari u usporedbi s rafiniranim bijelim brašnom. Hrana od cjelovitih žitarica obično je bolja za kontrolu razine glukoze u krvi jer obično ima niži glikemijski indeks (GI). To znači da ne utječe na razinu šećera u krvi tako brzo kao što to čine rafinirani ugljikohidrati. Međutim, Diabetes UK i dalje preporučuje da pripazite na veličinu porcija jer cjelovite žitarice još uvijek sadrže ugljikohidrate.

Shirataki rezanci - jedna od opcija koju je preporučila liječnica jest shirataki rezanci. "Siromašni su ugljikohidratima i imaju malo kalorija", zaključila je.

Smeđa riža - smeđa riža nije tjestenina, ali poslužit će kao sličan prilog. Ona je dobar izvor vlakana i ima niži glikemijski indeks, međutim, velike količine smeđe riže još uvijek mogu povećati razinu glukoze u krvi.

Špageti od tikvica - iako nisu tradicionalna tjestenina, ove opcije povrća jako su dobre i imaju malo ugljikohidrata.

12.03.2024. 10:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh