« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 mjeseca i 16 dana
SAVJETI

5 namirnica koje paze na vaš mozak

Zdrava prehrana za mozak smanjuje rizik od kognitivnog opadanja povezanog s procesom starenja i neurodegenerativnih bolesti

Hranite svoj mozak...
Hranite svoj mozak... (Arhiva)
Više o

hrana

,

mozak

,

orasi

Konzumiranje prave hrane ima snažan utjecaj jer mozak treba kontinuiranu opskrbu hranjivim tvarima za optimalno funkcioniranje. Hranjive tvari pomažu u zaštiti od stresa, smanjuju upalu i podržavaju rast moždanih stanica.

Osim poboljšanja pamćenja i koncentracije, zdrava prehrana za mozak smanjuje rizik od kognitivnog opadanja povezanog s procesom starenja i neurodegenerativnih bolesti.

Nutricionistica Lisa Andrews predložila je nekoliko namirnica koje su dobre za zdravlje mozga i mogu poboljšati koncentraciju.

Avokado - avokado je također odličan za zdravlje mozga. Andrews ističe njihov značajan doprinos mononezasićenih masnoća, za koje je poznato da smanjuju kolesterol i štite srce i mozak od oštećenja. Uključivanjem avokada u svoju prehranu, ne podržavamo samo zdravlje mozga, već i potičemo fokus i kognitivnu funkciju.

Borovnice - ovi mali, ali moćni plodovi, nude niz dobrobiti. Borovnice, poznate po svojim antioksidativnim svojstvima, mogu učiniti čuda za zdravlje našeg mozga i koncentraciju. Nutricionistica posebno hvali njihov sadržaj antocijanina koji ne samo da podržava zdravlje mozga, već također pozitivno utječe na os vezu crijeva-mozak - ključnu vezu između gastrointestinalnog i neurološkog sustava.

Orasi - orašasti plodovi su među najzdravijim grickalicama jer nude niz zdravstvenih prednosti. Osobito su orasi odlični za zdravlje mozga zbog bogatog sadržaja omega-3 masnih kiselina. "Utvrđeno je da ova vrsta masti smanjuje upalu, što štiti kognitivnu sposobnost", objasnila je Andrews za SheFinds.

Šipak - nutricionistica tvrdi da šipak sadrži obilje polifenola i drugih biljnih kemikalija s protuupalnim svojstvima koji su ključni za očuvanje zdravlja mozga. "Istraživanja sugeriraju da može pomoći u zaštiti mozga od demencije, što ga čini ukusnim saveznikom u potrazi za poboljšanim fokusom i kognitivnom dugovječnošću", istaknula je.

Špinat i lisnato povrće - zeleno lisnato povrće, uključujući špinat, heroji su u području zdravlja mozga i fokusa. Andrews napominje da je lisnato povrće bogato vitaminom C, beta-karotenom i drugim antioksidansima koji pomažu odgoditi starenje mozga. U konačnici, ove su namirnice fantastične u podržavanju fokusa i kognitivnih funkcija.

Glavno da vam dobro radi...

10.02.2024. 15:01:03
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    10.02.2024. 16:37
    oh super
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh