« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 mjeseca i 16 dana
SAVJETI

Pijete li magnezij? Trebali bi...

Ako dnevno ne unosite 300 do 400 miligrama magnezija, vaše bi tijelo moglo početi reagirati na nedostatak ovog esencijalnog minerala

Da, ovo je magnezij...
Da, ovo je magnezij... (Arhiva)
Više o

magnezij

,

korisnost magnezija

Magnezij je ključni mineral koji ima mnoštvo uloga u ljudskom tijelu, utječući na različite fiziološke procese bitne za cjelokupno zdravlje i dobrobit. Od potpore zdravlju kostiju do regulacije funkcije mišića i metabolizma energije, prehrana bogata magnezijem ključna je za održavanje optimalnog zdravlja, prenosi timesofindia.com.

1) Magnezij je uključen u više od 300 kemijskih reakcija u tijelu​

Jedna od njegovih primarnih uloga je u energetskom metabolizmu, gdje sudjeluje u sintezi ATP-a, energetske valute stanica. Osim toga, magnezij igra ključnu ulogu u kontrakciji i opuštanju mišića, što ga čini esencijalnim za pravilan rad mišića, uključujući srčani mišić. Također, magnezij je uključen u živčani prijenos, sintezu proteina i održavanje stabilne razine šećera u krvi.

2) Manjak magnezija može oslabiti vaše kosti

Iako je kalcij često u središtu pozornosti, magnezij je jednako važan za formiranje i gustoću kostiju. Magnezij pomaže u regulaciji razine kalcija u tijelu i pomaže u pretvaranju vitamina D u njegov aktivni oblik, koji je neophodan za apsorpciju kalcija u kostima. Stoga je osiguravanje odgovarajućeg unosa magnezija ključno za održavanje jakih i zdravih kostiju.

3) Magnezij ima važnu ulogu u radu srca

Magnezij pomaže u regulaciji krvnog tlaka opuštanjem krvnih žila, što smanjuje otpor i omogućuje slobodniji protok krvi. Magnezij također podržava srčani ritam i sprječava aritmije utječući na kretanje iona kroz stanične membrane u stanicama srčanog mišića. Istraživanja su pokazala da su niske razine magnezija povezane s povećanim rizikom od hipertenzije, bolesti srca i moždanog udara.

4) Važna uloga magnezija u očuvanju mentalnog zdravlja

Magnezij djeluje kao kofaktor za enzime uključene u sintezu i regulaciju neurotransmitera, utječući na raspoloženje, odgovor na stres i kognitivnu funkciju. Odgovarajuće razine magnezija povezane su sa smanjenim rizikom od depresije, tjeskobe i drugih poremećaja raspoloženja. Nadalje, nedostatak magnezija povezan je sa stanjima kao što su migrene i nesanica, što naglašava njegovu važnost za neurološko zdravlje.

5) ​Magnezij pomaže u kontrakciji i opuštanju mišića​

Magnezij djeluje kao kofaktor za ATP, primarni izvor energije za mišićne kontrakcije, i regulira protok iona kalcija, koji su neophodni za mišićnu kontrakciju. Također, uključen je u sintezu proteina i održavanje ravnoteže elektrolita unutar mišićnih stanica. Odgovarajuće razine magnezija podupiru pravilan rad mišića, koordinaciju i snagu. Nedostatak magnezija može dovesti do slabosti mišića, grčeva, spazama i slabijeg učinka.

6) Što uzrokuje nedostatak magnezija?

Unatoč važnosti magnezija, mnogi ljudi ne unose dovoljno ovog vitalnog minerala. Nekoliko čimbenika pridonosi nedostatku magnezija, uključujući loš izbor prehrane, iscrpljenost tla, određena medicinska stanja, lijekove i čimbenike načina života kao što su prekomjerna konzumacija alkohola i kronični stres. Uz to, visok unos prerađene hrane i rafiniranih žitarica, koje sadrže malo magnezija, dodatno pogoršava problem.

7) Gdje ima magnezija?

Namirnice bogate magnezijem uključuju lisnato zeleno povrće (poput špinata i kelja), orašaste plodove i sjemenke (poput badema, indijskih oraščića i sjemenki bundeve), cjelovite žitarice (poput smeđe riže i kvinoje), mahunarke (poput graha i leće) i određeno voće (kao što su banane i avokado). Uključivanje ovih namirnica u vašu prehranu može pomoći u osiguravanju odgovarajućeg unosa magnezija.

10.02.2024. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh