« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 18 dana i 11 sati
SAVJETI

5 loših ugljikohidrata koji zapravo uopće nisu loši

Ugljikohidrati tijelu daju energiju, nešto što je našem mozgu potrebno za pravilno funkcioniranje, objašnjava neurolog dr. Augusto Miravelle za Parade

Odlično
Odlično (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

mozak

,

ugljikohidrati

UGLJIKOHIDRATI su često na lošem glasu. Popularnost dijeta s malo ugljikohidrata navela je mnoge da ih ograniče ili potpuno izbace iz prehrane. Međutim, ugljikohidrati su zapravo izvrsna hrana za mozak kada odaberemo one prave. Ugljikohidrati tijelu daju energiju, nešto što je našem mozgu potrebno za pravilno funkcioniranje, objašnjava neurolog dr. Augusto Miravelle za Parade.

Mozak koristi oko 20 posto kalorija koje unosimo, iako čini samo 2 posto tjelesne težine, ističe dr. Miravalle. Objasnio je da mozak sagorijeva kalorije kada razmišljamo, pamtimo, učimo i spavamo.

Preferirani izvor energije mozga je glukoza, kaže on. Glukoza je vrsta šećera koji dolazi iz ugljikohidrata koje jedemo i pijemo. Naša krv prenosi glukozu do stanica cijelog tijela radi energije, prema Klinici Cleveland.

Voće, povrće i cjelovite žitarice najbolji su ugljikohidrati za mozak

Iako su ugljikohidrati važni za funkcioniranje mozga, uključujući poboljšanje mentalnog zdravlja i usporavanje kognitivnog pada, ključno je odabrati zdrave, složene ugljikohidrate, objašnjava. Ugljikohidrate također treba uključiti u uravnoteženu prehranu koja uključuje nemasne bjelančevine i zdrave masti, uz puno tjelesne aktivnosti.

Voće, povrće i cjelovite žitarice najbolji su ugljikohidrati za naš mozak, tvrdi liječnik i znanstvenik dr. Thomas Holland.

Ipak, nisu svi ugljikohidrati jednaki. Neki se mogu činiti manje zdravima, ali zapravo su prilično dobri za naš mozak. Liječnici su sastavili sljedeći popis takvih pet "loših" ugljikohidrata koji su zapravo odlični za naše zdravlje mozga - recimo, prirodni zaslađivači tipa meda, krumpir, orašasti plodovi, suho voće i kruh od cjelovitog zrna.

03.06.2024. 10:30:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    03.06.2024. 17:05
    zdravu hranu treba jesti
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh