« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 17 dana i 13 sati
SAVJETI

Što se jede u lipnju?

Lipanj je mjesec u kojem uvijek dolazi hrpa svježeg voća i povrća koje bi trebalo jesti gotovo pa svaki dan...

Dakle, mljac!!!
Dakle, mljac!!! (Arhiva)
Više o

lipanj

,

hrana

Službeno počinje ljeto u lipnju, a time bismo trebali i malo prilagoditi prehranu te jesti zdraviju i laganiju hranu kako bismo se lakše nosili s visokim temperaturama. Dijetetičarke Nicole Rodriguez i Jo Peterson izdvojile su pet namirnica koje bi se ovog lipnja svakako trebale pronaći na vašem jelovniku.

Artičoke - artičoke su jedna od namirnica s najviše vlakana te su odličan dodatak mnogim jelima. Osim vlakana, artičoke sadrže i proteine, kao i kalij, koji je važan elektrolit za regulaciju ravnoteže tekućine u tijelu, prenosi Eating Well. Dijetetičarka Wendy Jo Peterson ističe da mnogi odbijaju artičoke jer izgledaju kao komplicirana namirnica za pripremu, ali to nije tako. "Artičoke se mogu kuhati na pari, na roštilju, pa čak i u mikrovalnoj pećnici. Neka vas priprema ove namirnice ne plaši", objašnjava ona.

Breskve - breskve su mnogima omiljeno voće za jesti tijekom ljetnih mjeseci. Dijetetičarka Nicole Rodriguez ističe da "jedna srednja breskva sadrži samo 80 kalorija, tri grama vlakana i dva grama proteina. Osim toga, njezino 'meso' sadrži beta-karoten, važan antioksidans koji se pretvara u vitamin A i ima važnu ulogu u promicanju zdravlja očiju i imuniteta."

Jagode - jagode sadrže vlakna i vitamin C, važan antioksidans potreban za snažan imunološki sustav i proizvodnju kolagena u koži. Osim toga, ne trebate previše brinuti o kalorijama kada jedete jagode. One su poznate kao ukusno niskokalorično voće. Međutim, obje dijetetičarke složile su se da ne konzumirate žele ili džemove od jagoda, već da jedete baš jagode. Njih možete konzumirati u doručcima, smoothiejima i raznim desertima, ali najbolje ih je jesti bez ikakvih dodataka te uživati u njihovim dobrobitima i slatkom okusu. 

Rabarbara - rabarbara je povrće koje je izvrstan dodatak slatkim i slanim jelima, ali i odlična namirnica od koje možete napraviti svježi sok za piće. Kako prenosi Eating Well, jedna šalica narezanog povrća sadrži samo 30 kalorija i dva grama vlakana koja pomažu radu probave. Peterson preporučuje da, ako je moguće, ovo povrće često konzumirate tijekom lipnja. "Rabarbara se izvrsno slaže sa sezonskim bobičastim voćem ili grčkim jogurtom, tostom ili nekim slanim krekerima."

Zrnati sir - konzumiranje svježeg sira sjajan je i jednostavan način da u prehranu unesete više proteina i važnih nutrijenata. Osim što sadrži hranjive nutrijente, zrnati sir sadrži i malo kalorija, što ga čini izvrsnim međuobrokom kada je vani vruće, a nešto vam se jako jede. Osim toga, zrnati sir odličan je izvor kalcija, minerala neophodnog za održavanje jakih kostiju te podržavanje rada mišića i živaca, prenosi Eating Well. 

Sve u svemu, prilagodite svoju prehranu na ljetne vrućine...

04.06.2024. 08:35:24
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    04.06.2024. 09:06
    lagano sta viise voca
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh