« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
SAMO OPREZNO

5 iznimaka u 5 pravila o zdravlju

Puno zelenog povrća, barem osam čaša vode dnevno ili plivanje nisu uvijek dobri za naše zdravlje – pogledajte zašto

(Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

plivanje

,

vitamini

,

voda

,

povrće

,

zdrave navike

,

acetaminofen

Neke savjete o zdravlju i onome što je dobro za nas jednostavno prihvaćamo kao zdravo za gotovo, a ne razmišljamo o tome da nije sve dobro za svakoga. Preporuke o zdravlju ponekad su zasnovane na istraživanjima koja nisu napravljena na reprezentativnom uzorku i ne vrijede baš za svakoga. Evo nekoliko najvažnijih:

Plivanje je idealna vježba

Da, plivanje je odlično za naše zdravlje, ali ne i za ljude koji boluju od astme jer klor u bazenu može izazvati napad astme. U djece čak može i povećati mogućnost za razvoj ove bolesti. Dakle, ako imate astmu, sigurnije je pronaći neki drugi oblik vježbanja, a ako vaša djeca mlađa od sedam godina pate od alergija, ne vodite ih u bazen u kojem se jako osjeti miris klora.

Zdravo je jesti puno lisnatog zelenog povrća

Da, osim ako uzimate lijek varfarin koji sprječava opasno zgrušavanje krvi tako što blokira djelovanje vitamina K koji je potreban za stvaranje ugrušaka. Previše vitamina K može, dakle, biti loše, a taj je vitamin posebno prisutan u tamnozelenom lisnatom povrću: špinatu, blitvi ili kelju. Zato, ako uzimate ovaj lijek, ne jedite više od jedne porcije ovog povrća dnevno.

Pijte barem osam čaša vode dnevno

Ako imate problema s mjehurom, bolje je piti malo manje tekućine. Najbolje je pitati liječnika koliko biste trebali piti tekućine dnevno. Osim toga, znajte da gotovo 20 posto vode dobivate iz hrane.

Acetaminofen je najsigurniji lijek protiv bolova

Da, osim ako popijete čašu vina ili neke druge vrste alkohola na dan. Naime, poznato je da acetaminofen može oštetiti jetru ako se uzima u velikim dozama, posebno ako puno pijete. Iako je 3,900 mg acetaminofena maksimalna preporučena dnevna doza, ne biste smjeli uzimati više od 2,000 mg dnevno ako popijete i jedno piće.

Hranjive tvari bolje je uzimati iz hrane nego u obliku tableta

Ako ste vegetarijanac, a pogotovo ako ne jedete ni jaja i ne pijete mlijeko, možda vam trebaju nadomjestci prehrani i dovoljno dodatnih doza vitamina B12 i D. Važan je i unos željeza - iako ga ima dosta u vegetarijanskoj prehrani, možda vam treba i više.

25.04.2010. 11:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh